- Konu Başlıkları
- Çocuklarda Bütüncül Gelişim İçin Drama Eğitimleri…
- Sosyal Gelişim – Yaşıtlarıyla Keyifli Vakit Geçirecekler!
- Duygusal ve Ruhsal Gelişim – Drama ile Çocuklar Daha Mutlu!
- Bilişsel Gelişim – Problem Çözme Becerileri Gelişecek!
- Dilsel Gelişim – Kendilerini İfade Edebilecekler!
- Fiziksel Gelişim – Bedenlerini Daha İyi Kullanacaklar!
- Drama Çocuğun Okul Hayatını da Etkiliyor! Dramanın Çocuğun Gelişimine Etkileri
Çocuklarda Bütüncül Gelişim İçin Drama Eğitimleri…
Günümüzde drama eğitimi çocuk gelişiminde yararlanılan yöntemlerden biridir. Drama, erken yaşta çocuğun hayatı tanımasını, kendine ve insanlara karşı duyarlılık kazanmasını ve dünya bilincinin gelişmesini sağladığı için tam kapsamlı bir gelişime destek olur. Geleneksel eğitim metotlarıyla çocuğa benimsetilmek istenen davranışların yaratıcı drama etkinlikleriyle daha kolay aşılandığı ve öğretildiği görülür.
Drama eğitimlerinde çocukların etkin bir şekilde görev alması ile farklı özelliklerinin gelişimi daha hızlı olur. Yaratıcılıktan sorumluluk almaya, jest ve mimik kullanımından stresten uzaklaşmaya kadar yaratıcı dramanın yararları çocukların gelişim alanlarını etkiler. Drama eğitiminin çocuklar üzerindeki etkisi ve gelişimlerine katkıları yazımızda…
Sosyal Gelişim – Yaşıtlarıyla Keyifli Vakit Geçirecekler!
Drama çocukları nasıl etkiler dediğimizde ilk olarak sosyal gelişimlerine olan katkılarından bahsetmeliyiz. Drama etkinlikleri sırasında çocuklar aktif olarak yer aldıkları için cesaret kazanırlar, topluluk önünde olma korkularını yenerler, çekingenliklerini üzerlerinden atarlar.
Sosyal bir ortamda yer alan çocuklar yeni arkadaşlıklar kurarlar, takım çalışmasını öğrenirler, bir gruba ait olmanın keyfini yaşarlar. Dramanın çocuk gelişimine etkisi sayesinde özgüvenleri de artar.
Duygusal ve Ruhsal Gelişim – Drama ile Çocuklar Daha Mutlu!
Drama etkinliklerinin çocuğun gelişim alanlarına etkisi açısından bakıldığında duygusal sorunları olan çocuklarda drama büyük bir değişim yaratır. İlk olarak drama etkinlikleri çocuğun yargılanmadan ve yadırganmadan duygu ve düşüncelerini paylaşmasını sağlar. Bu da onun rahatlamasını, gerginlik ve stresten kurtulmasını, kendiyle barışmasını kolaylaştırır. Drama etkinlikleri çocuğun kendini tanımasına yardımcı olur.
Ayrıca drama derslerinde empati kurmayı, farklılıklara saygı göstermeyi ve insanları anlamayı öğrenir. Böylece iyi duygular ve alışkanlıklar kazanır. Yardımlaşma ve sosyal sorumluluk bilinci kazanma da drama eğitiminin çocuklar üzerindeki etkisi olarak gösterilebilir.
Bilişsel Gelişim – Problem Çözme Becerileri Gelişecek!
Dramanın çocuk gelişimine etkisi olarak bir diğer alan da bilişsel gelişim alanıdır. Yaratıcı drama çocuğun zihinsel becerilerinin gelişimine de katkı sağlar. Eleştirel ve yaratıcı düşünme, estetik algı gelişimi, problem çözme, dinleme ve anlama becerilerinin artması gibi katkılar sunmaktadır. Yaratıcı dramanın bilişsel gelişime etkileri:
-
Analitik düşünme becerisi kazandırır.
-
Yaratıcı düşünme becerilerini geliştirir.
-
Eleştirel bakış açısı kazandırır.
-
Hızlı karar vermeye yardımcı olur.
-
Problem çözme becerilerini arttırır.
-
Estetik algı kazandırır.
-
Hayal gücünü geliştirir.
-
Duygusal farkındalık yaratır.
-
Anlama, dinleme ve dil becerilerinin gelişimini sağlar.
Dilsel Gelişim – Kendilerini İfade Edebilecekler!
Dramanın yararları olarak görülen dilsel gelişim çocuğun kendini ifade etmesini kolaylaştırır, anlaşıldığını hissetmesini sağlar. Drama çalışmalarında canlandırma yaparken kelime dağarcığı doğal olarak gelişir, duygu ve düşüncelerini farklı şekillerde anlatmayı öğrenir. Böylece kendini anlatmaktan çekinen çocuklar bu kaygılarından kurtulmuş olurlar.
Fiziksel Gelişim – Bedenlerini Daha İyi Kullanacaklar!
Drama eğitiminin çocuklar üzerindeki etkisi olarak fiziksel gelişimden elbette bahsedilebilir. Kas ve iskelet sisteminin en hızlı geliştiği yaşlarda alınan drama dersleri sırasında postür sorunları tespit edilebilir ve düzeltilebilir. Drama derslerinde yapılan ısınma ve esneme hareketleri ile vücutlarını keşfeder, gerginliklerini atarlar. Çocuklar, insanlarla arasındaki mesafenin ne olması gerektiğini, kişisel alanlara saygı duymayı drama eğitimi sayesinde öğrenir.
Drama hareket dolu bir etkinliktir. Çocuklar koşar, hoplar, zıplar. Drama etkinliklerinin çocuğun gelişim alanlarına etkisi açısından baktığımızda şunları söyleyebiliriz:
-
Postürü ve duruş bozuklukları düzelir.
-
Bedenini daha iyi kullanır.
-
Fiziksel olarak aktif olmayı sağlar.
-
Kaba motor kasları gelişir.
-
Jest ve mimiklerini kullanmayı öğrenir.
-
Yaratıcı drama kas gelişimini de destekler.
Drama Çocuğun Okul Hayatını da Etkiliyor! Dramanın Çocuğun Gelişimine Etkileri
Dramanın çocuk gelişimine etkisi kapsamlı ve detaylıdır. Yazımızda bahsettiğimiz sosyal, duygusal, fiziksel ve bilişsel yaratıcı drama etkileri ve faydaları çocukların kendilerini keşfetmeleri açısından önemlidir. Bunun yanında dramanın yararları sayesinde çocuklar okul ve sosyal hayatlarında başarılı olurlar. Drama sınıflarında öğrendiklerini hayatına uygulayan çocuklar, yaşıtlarıyla daha iyi anlaşır, okula gitmeyi sever, aileleri ile doğru ilişkiler kurarlar.
Problem çözme becerileri, düşünme ve karar alma yetileri, empati yeteneği, analitik düşünme ve konsantrasyon gibi özellikleri gelişen çocuklar derslerini daha iyi kavrar, öğrenmeye daha hevesli olurlar. Sınav başarıları da doğru orantılı şekilde artar. Özetle, drama eğitiminin çocuklar üzerindeki etkisi büyüktür. Yaşayarak görmeyi deneyin…
[widget-173]