- Konu Başlıkları
- Sosyalleşmekten Çekinen Çocuklar İçin Çözümler
- Çocuğum Neden Arkadaşlık Kuramıyor? Çözüm Sorunda…
- Çocuk Kursları ile Sosyalleşmelerini Destekleyin!
- Çocuğunuza Destek Olmayı İhmal Etmeyin!
Sosyalleşmekten Çekinen Çocuklar İçin Çözümler
Modern hayat çocukların daha steril yetişmesini sağlarken aynı zamanda onları sosyal yaşamdan uzak kılıyor. Evlerde büyüyen çocuklar ailelerinden başka kimseyi görmeyebiliyorlar çoğu zaman. Dolayısıyla yaşıtları ya da arkadaş ortamı ile karşılaştıklarında bocalayabiliyorlar. Kreşlerde ya da okulda uyumsuz davranışlar sergileyebiliyorlar. "Çocuğum arkadaşlarıyla oynamıyor, neden?" sorusu anne ve babaların aklına takılıyor.
Günümüz koşullarında anne ve babalar çalıştığı için çocukların yaşamı kreşlerde geçebiliyor. 3 yaşında başlanan kreşlerle sosyalleşme fırsatı bulan çocuklar anaokulu ve diğer okul ortamlarıyla bunu sürdürüyor. Ancak her çocuk sosyalleşmekten hoşlanmıyor. Bazıları arkadaşlık kurmakta zorlanabiliyor. Peki çocuğun arkadaşlarıyla oynamamasının sebebi ne? Bu sorun nasıl çözülebilir? Yakından bakalım…
Çocuğum Neden Arkadaşlık Kuramıyor? Çözüm Sorunda…
Çocukların sosyalleşme sürecinde belli aşamalar vardır. Örneğin 2 yaş öncesi dönemde çocuklar tek başlarına oynarlar. Dokunarak anlamaya çalıştıkları için ellerine ne geçerse onu tutar, atar, sallarlar. 2 ila 3 yaş arası dönem ise izleme dönemi olarak adlandırılır. Bu dönemdeki çocuk diğer çocuklarla ilişki kurmaz ve mutlaka arasına mesafe koyar. 3 yaş dönemi ise paralel oyun evresidir ve başka çocuklarla oynuyormuş gibi yapar. Siz yaşıtlarıyla oynadığını zannedersiniz ancak hepsi kendi oyununu oynuyordur, yalnızca mekanı paylaşırlar.
4-5 yaş evresi ise birlikte oyun dönemidir ve bu dönemde çocuklar yaşıtlarıyla birlikte oynamaya başlar. 5 yaş sonrası dönemde ise kooperatif oyun evresi görülür ve iş bölümü, görev paylaşımı gibi birlikte hareket etmek söz konusudur. İşte tam da bu dönemlerde yani 4-5 yaş arası dönemde çocuğum arkadaşlarıyla oynamıyor ya da çocuğum arkadaşlarıyla iletişim kuramıyor gibi sorular ebeveynlerin aklını kurcalayabiliyor.
Bu sorunun nedenini tespit etmek için çocuğu doğal ortamında, kreşte ve mümkünse arkadaşları ile aynı ortamda olduğu yerlerde gözlemek gerekir. Sosyalleşmekte çekinen çocuğun;
-
Anne ve baba ilişkileri sağlıklı olmayabilir.
-
Sevdiği birinin kaybını yaşamış olabilir.
-
Yeni bir şehre taşınmış olabilir.
-
Özgüven sorunları olabilir.
-
Çocuğa evde sorumluluk verilmiyor olabilir.
-
Ebeveynleri tarafından kısıtlanıyor olabilir.
Bu gibi durumlarda yapılması gereken çocuğun ailesi ile birlikte destek almasıdır. Ancak ailesi ile ilişkileri güçlü, sağlıklı bir ortamda büyüyen çocuklarda da iletişim sorunları görülebilir. Bu durumda yaşıtlarıyla olduğu ortamın incelenmesinde yarar vardır.
Çocuk Kursları ile Sosyalleşmelerini Destekleyin!
Çocuğum arkadaşlarıyla oynamıyor diyen aileler için uzmanlar çocuğun okul ya da kreş ortamı dışında farklı yerlerde de sosyalleşmesini öneriyor. Okulda canını sıkan durumların yer değiştirme yöntemiyle ortadan kaldırılabileceğini ve telafi edilebileceğini belirtiyorlar. Bun kurslar:
-
Yaratıcı drama kursu: Yaratıcı drama kursları çocuğumun sosyalleşmesi için ne yapabilirim diyen aileler için ilk çözümlerden biri. Yaratıcı drama etkinliklerine katılan çocuklar duygu ve düşüncelerini daha rahat ifade edebildikleri için sorunlarını paylaşma fırsatı bulabiliyorlar. Özgürce düşünme ve hareket etme imkanına kavuşurken, çocuğun empati, nezaket, sosyal uyum gibi becerileri de gelişiyor. Paylaşmayı ve yardımlaşmayı da öğrenerek sosyal fobilerinden uzaklaşıyorlar.
-
Tiyatro kursu: Çocuğum arkadaşlarıyla oynamıyor diyorsanız onu bir de tiyatro kursundan sonra görün. Tiyatro kursları sayesinde bir gruba ait olmayı ve grupla hareket etmeyi öğrenen çocuklar, sosyal çekincelerini geride bırakıyorlar. Okuldan farklı bir ortamda, farklı insanlarla tanışan çocuk, daha aktif oluyor, sorumluluk almaktan zevk duyuyor.
-
Müzik kursu: Bir grup aktivitesinden daha çok bireysel bir etkinlik olan müzik kursu, çocuğunuzun ilk olarak bir hobi sahibi olmasını sağlar. Okul stresi, kaygı ve diğer endişelerinden müziğin sakinleştirici ortamında kurtulur. Çocuğum arkadaşlarıyla iletişim kuramıyor demeyin, onu müzik kursuna gönderin.
-
Resim kursu: Resim kursları da sosyalleşmek için en iyi adreslerden biri. Çocuklar grup eğitimlerinde hem birlikte vakit geçirirler hem de bireysel olarak rahatlatıcı bir aktiviteyle uğraşmış olurlar.
-
Dans kursu: Çocuğum arkadaşlarıyla oynamıyor diyorsanız onları bir de dans kursunda görün. Sosyalleşmekten uzak duran çocuklar dans kursları sayesinde bir grupla hareket etmenin tadını çıkarıyorlar. Özellikle hip hop, break dance, zumba gibi eğlenceli danslar tam çocuklara göre.
Çocuğumun sosyalleşmesi için ne yapabilirim diyorsanız onları mutlaka çocuk kursları ile tanıştırın. Hobi edinmelerine fırsat verin, duygu ve düşüncelerini ifade etmelerine olanak tanıyın. Unutmayın, iş birlikçi, cana yakın ve duyarlı çocuklar sosyal ortamda daha kolay kabul görür.
Çocuğunuza Destek Olmayı İhmal Etmeyin!
Çocuğum arkadaşlarıyla iletişim kuramıyor ya da çocuğum arkadaşlarıyla oynamıyor diye üzülebilirsiniz. Bunlar çok normal. Her bir çocuğun gelişim özelliği ve yaşadıkları farklılık gösteriyor. Dolayısıyla yapmanız gereken onunla düzenli vakit geçirmek, duygularını dinlemek ve kabul etmek. Onunla empati kurduğunuzda neler hissettiğini anlayabilir ve ona yardımcı olabilirsiniz.
“Çocuktur geçer.” demeyin, çocuğumun sosyalleşmesi için ne yapabilirim diye düşünün. Önerdiğimiz çocuk kursları ile onlara bir hobi kazandırın, okuldan uzaklaşmalarını sağlayın. Farklı bir ortamda, yeni arkadaşlıklar kursunlar.
[widget-173]