Drama Akademi MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Dramada 7 Teknik – Öğretici ve Eğlendirici Yaratıcı Drama Teknikleri

En Çok Kullanılan Yaratıcı Drama Teknikleri

Yaratıcı drama teknikleri eğitimde öğretici amaçlarla kullanılırken drama etkinliklerinde olay ve durumlara farklı bakış açısı kazandırma, empati kurma, farklılıklara saygı gösterme, eleştirel bakış açısı kazanma gibi hedeflerle kullanılıyor. Drama tekniklerinin her biri çocuk, genç ve yetişkinlere farklı yararlar sağlıyor. 

Drama teknikleri; hayal gücünü geliştirirken sorumluluk almayı sağlıyor, olay ve olgulara farklı şekillerde bakmayı destekliyor. Kişinin problem çözme becerilerini geliştirirken analitik düşünme yetisi kazandırıyor. Yaratıcı drama teknikleri sadece oyun ya da rol yapmaktan ibaret olmuyor. Yazımızda bu tekniklere yakından bakacağız…

1. Rol Oynama

Drama teknikleri arasında en çok kullanılan rol oynamadır. Rol oynamada kişi, kendi dışında bir karakteri canlandırır. Kendileri olarak yapamadıklarını ve söyleyemediklerini rol içerisinde yapma imkanı bulurlar. Bu durum da onlara özgüven ve cesaret kazandırır. Rol oynama, çocuğun ya da yetişkinin yaratıcılığını geliştirirken olaylar karşısındaki duruşunu da gösterir. 

2. Yeniden Canlandırma

Yaratıcı drama teknikleri arasında bir diğer yöntem de yeniden canlandırmadır. Oynanan bir sahne ya da canlandırılan bir olay analiz edilerek değerlendirilir, “Daha farklı ne olabilirdi?” sorusu üzerine tartışılır. İlköğretim birinci kademede sıkça kullanılan bu yaratıcı drama tekniği olaylara farklı açıdan bakmayı sağlamaktadır. 

3. Doğaçlama

Sınırları ve kuralları olmayan, hayal gücüne bağlı, özgür bir yaratma eylemi olan doğaçlama da drama teknikleri arasında başı çekiyor. Doğaçlamada katılımcılar tamamen kendi hisleri ve düşünceleriyle olayın akış sürecini belirliyor, sözlü ve sözsüz canlandırmalar yapıyor, içlerinden geldiği gibi davranıyorlar. Bir hazırlık ya da senaryo olmaksızın, sadece o ana ait bir şekilde ve bir daha tekrarlanamayacak bir biçimde kendiliğinden gelişen doğaçlama çalışmaları, katılımcıların yaratıcılıklarını ve konuşma becerilerini geliştiriyor. 

Yaratıcı drama tekniği olan doğaçlama katılımcı sayısına göre tekli ya da çoklu doğaçlama olarak ayrılıyor. Çoklu doğaçlamada anlık gelişmeler, kişisel farklılıklar ve hızlı düşünme becerileri daha çok etkili oluyor. 

4. Pandomim

Pandomim, duygu ve düşüncelerin, sözcükler olmadan ifade edilmesidir. Drama teknikleri arasında en çok kullanılanlardan biri olan pandomimden özellikle çocuklar çok hoşlanırlar. Bu nedenle çocuklara dramayı tanıtmada en etkili yoldur. 

Pandomim, mimik ve jestler kullanılarak bazen de seslerle ancak sözcükler kullanılmadan duygu ve düşünceleri ifade etmeyi kapsadığı için yaratıcılığın ve ifade becerilerinin gelişmesinde oldukça etkilidir. Çocuk ya da yetişkin, bedenini kullanarak duygularını, düşüncelerini, yaşantılarını ya da bir olay ya da olguyu karşı tarafa hissettirmeye çalışır. 

5. Dedikodu Halkası

Yaratıcı drama teknikleri örnekleri arasında verebileceğimiz dedikodu halkasında karakterin davranışları, topluluğun içinde söylenti ve dedikodunun yayılması şeklinde yorumlanır. Söylentiler abartılı hale getirilir hatta çarpıklaştırılır. Dramanın ileri aşamalarında faydalı bir tekniktir. 

6. Fotoğraf Karesi

Fotoğraf karesi drama tekniğinde gruplara bir tema verilir, kısa bir planlama sonrası grup olarak tek bir fotoğraf oluşturulur. Arkadaşlık, barış, savaş, doğa vb. temalarda küçük bir kurgu üzerine tartışmaları ve bir fotoğraf karesi oluşturmaları istenebilir. Eğitimde kalabalık sınıflarda kullanılan drama teknikleri arasında yer alır. Tekniğin geliştirilmiş hali olarak fotoroman çalışması yapılabilir. Her bir kareyi gruptan bir öğrenci “anlatıcı” olarak öne çıkıp açıklayabilir.

7. Yarım Kalmış Materyaller

Yaratıcı drama tekniği olarak yarım kalmış materyallerde gruba tamamlanmamış yazı, resim veya şema sunulur. Yarım kalmış olan nesneyi tamamlamak ya da bitmemesine sebep olan problemi çözmek katılımcıların görevidir. Eğitimde bu teknik sıkça kullanılır. 

Farklı Yaratıcı Drama Teknikleriyle Bütüncül Bir Gelişim! 

Yaratıcı drama teknikleri sadece bunlardan ibaret değil elbette. Hızlı düşünmeyi ve karar vermeyi geliştiren, yardımlaşmayı tetikleyen, sorumluluk ve özgüven kazandıran, ifade becerilerini geliştiren onlarca drama tekniği var. 

  • Zihinde canlandırma

  • Duygusal algı 

  • Geriye dönüş

  • Tüm grupla drama

  • Toplantı düzenleme

  • Görüşmeler – sorgular

  • Telefon görüşmeleri

  • Öğretmenin rol alması

  • Gerçek an

  • Donuk imgeler

  • Düşünce takibi

  • Başlık koyma

  • Rol kartları

  • Mektuplar

  • Sevgili günlük

  • Bilinç koridoru 

  • Sıcak sandalye

  • Paralel çalışma bunlardan sadece birkaçı. Her bir drama tekniğinin yararı farklı, her biri farklı gelişim alanlarını destekliyor. Zihinsel, duygusal, fiziksel ve sosyal becerileri geliştiren drama teknikleri eğitimin her alanında yerini alarak çocuk, genç ve yetişkinlere katkı sağlıyor. 

Drama Teknikleri En İyi Yaratıcı Drama Kurslarında Öğrenilir!

Bahsettiğimiz drama teknikleri ilginizi çektiyse, siz de kendinizi geliştirmek ve olaylara farklı açıdan bakmak istiyorsanız yaratıcı drama kursları ile bu isteğinizi gerçekleştirebilirsiniz. Yaratıcı drama eğitimleri çocuk, genç ve yetişkin olarak ayrıldığı için kendinize bulacağınız bir grup var elbette. Yaratıcı drama eğitimleriyle rol yapmadan liderliğe, doğaçlamadan pandomime, kukla dramasından dans dramasına kadar pek çok drama tekniğini öğreneceksiniz, yaratıcı drama oyunları oynayacaksınız. 

Drama teknikleri ve yaratıcı drama kursları hakkında bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. 

[widget-172]

Yorum Yap

Bilgi Al - Kayıt Ol
Bilgi Al - Kayıt Ol En Yakın Şubemiz İçin Tıklayın.