Drama Akademi MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Drama Nedir? Ne İşe Yarar?

Drama Tanımı Nedir? Drama Çeşitleri ve Dramanın Konusu

Drama nedir? Drama, çocuk ve gençler üzerinde sosyal, mental ve bilişsel etkileri bulunan, oyun yolu ile öğrenme metodunu benimseyen, rol çalışmaları ve doğaçlamalar içeren bir yöntemdir. Aslında drama, sahne sanatlarının bir parçasıdır ve dramatik oyunlar; tiyatrolarda, radyolarda ve gösteri merkezlerinde sergilenebilir. 

Elbette bizim drama nedir, dramanın tanımı nedir diye merak ettiğimiz esas konu, sosyal ve duygusal öğrenmeye katkı sunan yaratıcı drama. Drama nedir, ne işe yarar ve drama tanımı nediri kısaca açıkladıysak şimdi drama çeşitlerine ve dramanın konusuna geçebiliriz.

Drama Çeşitleri Nelerdir?

Drama çeşitleri 5 ana başlık altında toplanıyor. Komedi, trajedi, melodram, absürt ve müzikal drama. Drama nedir ne işe yarar sorusunu daha iyi anladıysak şimdi drama çeşitlerini açıklamaya geçebiliriz. 

  • Trajedi: Trajedi dramanın konusunu genellikle savaşlar, ölümler ve kahramanlar oluşturur. Drama çeşitlerinden biri olan trajediye bu ismin verilmesinin nedeni; genellikle dramatik oyunlarda beklenen "mutlu son"un bu türde mümkün olmamasıdır.

  • Absürt: Absürt drama çeşitleri içinde en eğlenceli olanlardan bir tanesidir. Adından da anlaşılacağı üzere abartılı ve imkansız olaylar sergilenerek güldürme amaçlanır. Kendine özgü karakterleri bulunabilir.

  • Melodram: Melodram drama nedir diye merak edenler için kısaca şöyle açıklayalım. Melodramda genellikle izleyicilerin duygularına hitap etmek amaçlanır. Tutkulu ve dikkat çekici hikayeleri vardır. Melodram drama çeşitleri içinde klişeler ve tek boyutlu kişilikler sunan tek  türdür.

  • Müzikal drama: Müzikal drama tanımı nedir, birlikte bakalım. Müzikal drama; sahnelenen oyunla birlikte dans edilmesidir. Yani izlediğiniz melodram dramanın konusu işlenirken bir yandan da dans etmenin şarkı söylemenin etkilerinden faydalanılır. Müzikli drama oyunu da denebilir. 

  • Komedi: Komedi dramalar da izleyici güldürmek ve eğlendirmek için sergilenen oyunlardır.

Dramanın Özellikleri Nelerdir?

Dramanın özellikleri, izleyiciye karakterlerin duygularını, kişiliklerini ve enerjilerini doğrudan yansıtmasıdır. Drama izleyicileri herhangi bir yoruma gerek kalmadan dramanın konusunu anlayabilir. Drama nedir, drama tanımı nedir kısmında da belirttiğimiz gibi yaratıcı drama ve sahnedeki drama arasında farklar vardır. Özellikleri itibariyle de değişkenlik gösterirler. Yaratıcı dramada amaç, çocuklara gerçek ve hayali deneyimlerini yaşatmak,sosyal  yaşam becerileri kazandırmak ve gelişimlerini desteklemektir. 

Yaratıcı drama özelliklerinden biri de mutlaka bir lider tarafından yönetiliyor olmasıdır. Yaratıcı dramanın konusuna geçmeden önce bir de hazırlık aşaması bulunur. Hazırlık aşamasından sonra doğaçlama ve değerlendirme kısımları gelir. Yaratıcı drama konusu ve yaratıcı drama özellikleri itibariyle her yaşa uygun etkinlikler içerdiğinden yaş sınırlaması yoktur. Özellikle de yaygın olarak çocuklar için tercih edilen drama, günümüzde yetişkinlere de uygulanmaktadır.

Drama Dersinin Önemi - Uzmanlar Gelişim Dönemindeki Çocuklara Mutlaka Öneriyor!

Drama nedir ne işe yarar, drama tanımı nedir, drama çeşitleri, drama konusu ve drama özelliklerinden bahsettik. Sıra geldi drama dersinin önemine. Drama dersinin önemi, kendini en çok dinleme becerilerini geliştirme, empati kurabilme, iletişim yeteneklerini güçlendirme, kendini tanıma, farkındalık geliştirme, daha iyi problem çözebilme ve kavrama gibi özelliklerin kazanılmasında gösterir. Yaratıcı drama eşittir üretkenlik de denebilir. 

Çocuklar yaratıcı drama etkinlikleri ile üretkenlik ve yaratıcılık kazandıkça hem derslerinde daha başarılı olur hem de sosyal yaşamdaki çekingenlik, utangaçlık, asosyallik gibi durumları aşarlar. Bunun yanında da ergenlik döneminin stresinden, okul kaygısından ve ekran bağımlılığından uzaklaşırlar. İşte drama dersinin önemi böyle...

[widget-172]

Yorum Yap

Bilgi Al - Kayıt Ol
Bilgi Al - Kayıt Ol En Yakın Şubemiz İçin Tıklayın.