- Konu Başlıkları
- Çocuklarınızın Sosyal Gelişimlerine Yardımcı Olacak Aktiviteler
- Sosyal Gelişimi Destekleyecek Oyunlar ve Aktiviteler – Bunları Evde Deneyin!
- Kendini Tanıt
- Duygu Panosu
- Haydi Sarılalım
- Aç Kapıyı Bezirgan Başı
- Köfteler Kızarıyor
- Sosyal Gelişimi Destekleyecek Eğitimler – Yaratıcı Drama Kursları
Çocuklarınızın Sosyal Gelişimlerine Yardımcı Olacak Aktiviteler
Sosyal gelişim, çocuğun içinde bulunduğu grupla uyumlu ve sağlıklı ilişkiler geliştirebilmesi, çocuğun kendini ve duygularını ifade edebilmesi, kontrol edebilmesi ve değerleri benimsemesi şeklinde tanımlanabilir. Bebeklik döneminden itibaren çocuğun başta anne-babası ve bakımını üstlenen kişi olmak üzere çevresi bu gelişim alanında büyük rol oynar.
Çocukların okul hayatlarında ve sosyal yaşamlarında olumlu olumlu ilişkiler kurabilmesi, içinde bulunduğu toplumun bir üyesi olduğunu kavrayarak yardımsever, paylaşımcı, aktif, katılımcı ve yaratıcı bir kişilik kazanması için sosyal gelişiminin desteklenmesi gerekmektedir. Sosyal gelişimi destekleyici etkinlikler ile çocukların sosyal-duygusal yönde olumlu bir algı edinmeleri sağlanabilir. Sosyal gelişimi destekleyen etkinlikler hakkında detaylı bilgi ve sosyal gelişimi destekleyici etkinlikler yazımızda…
Sosyal Gelişimi Destekleyecek Oyunlar ve Aktiviteler – Bunları Evde Deneyin!
Sosyal gelişimi destekleyici etkinlikler yoluyla çocuklara kendini kabul edebilme ve değerli olduğunu anlayabilme, kendi dışında insanların varlığını benimseme, olumlu benlik algısını geliştirebilme, karşılaştığı problemleri çözebilme ve doğru karar alma becerilerinin kazandırılması amaçlanır. Sosyal gelişimi destekleyen etkinlikler arasından birkaç örnek verecek olursak:
Kendini Tanıt
Sosyal gelişimi desteklemek için ne yapılmalı diyorsanız kendini tanıt oyununu oynayabilirsiniz. Bu oyun için öncelikle çocuğunuzla bir mikrofon yapın. Daha sonra mikrofonu alarak kendinizi tanıtın. Aynı şekilde onun da kendini tanıtmasını isteyin. En sevdiği oyunu, rengi, çizgi filmi sorun; kendinde beğendiği ve geliştirmek istediği özelliklerini öğrenin. Böylece çocuğunuzun hem sosyal hem dil gelişimini destekleyebilirsiniz.
Duygu Panosu
Sosyal gelişim nasıl desteklenir sorunuza duygu panosuyla da yanıt verelim. Çocuğunuzla birlikte bir kartona duygu panosu hazırlayın. Mutlu, üzgün, kızgın, şaşkın gibi farklı duyguları içeren bu panoyu çocuğunuzun odasına asın. Her sabah “Bugün kendini nasıl hissediyorsun? Panoda gösterir misin?” diye sorun. Hislerinin sebebini sorun. Duygularının farkında olmasını ve ifade etmesini desteklemiş olursunuz.
Haydi Sarılalım
Sosyal gelişimi destekleyici etkinlikler arasında yer alan bu etkinlikle çocuğunuzla hem daha iyi ilişki kurabilir hem de değer gördüğünü gösterebilirsiniz. Onun sevdiği bir müziği açın ve dans edin. Müziği durduğunuzda birbirinize sarılın. “Seni seviyorum, çünkü…” cümlesini de ekleyerek onun sevildiğini hissetmesini ve size daha çok güven duymasını sağlayabilirsiniz.
Aç Kapıyı Bezirgan Başı
Oyunda söylenen tekerleme:
Aç kapıyı bezirganbaşı, bezirganbaşı.
Aç kapıyı bezirganbaşı, bezirganbaşı.
Kapı hakkı ne verirsin, ne verirsin?
Arkamdaki yadigar olsun, yadigar olsun.
Grup olarak yapılabilecek bu etkinlikte iki çocuk oyun kurucu seçilir. Kendilerine bir ad belirlenir ve bunu kimseyle paylaşmazlar. Karşılıklı durup el ele tutuşarak kollarını kaldırırlar ve bir köprü oluştururlar. Diğer çocuklar tek sıra halinde bu köprü altından tekerlemeyi söyleyerek geçerler. Sıra en sondaki çocuğa gelince karşılıklı duran kolları indirip, onu tutarlar. Ötekilerin duymayacakları şekilde başta söylenen 2 adı söylerler. Örneğin: “Armut mu elma mı?” Çocuk hangisini seçerse o kişinin arkasına geçer. Sıradaki çocuklar bitince ortaya bir çizgi çekilir, iki ebe birbirlerini karşıya çekmeye çalışırlar. Güçlü olan karşısındaki ebeyi çizgiden öteye çekince oyun biter.
Sosyal gelişimi destekleyen bu etkinlik ile çocuk bir işi ya da görevi başarmak için kendini güdüler, başladığı işi zamanında bitirmek için çaba gösterir, sorumluluklarını yerine getirir.
Köfteler Kızarıyor
Malzeme: Taze ve bayat ekmekler
Uygulama:
Grup halinde yapılacak bu sosyal gelişimi destekleyici etkinlik için öğretmen sınıfa taze ve bayat ekmek getirir. Her çocuğa hem bayat hem de taze ekmekten birer parça tattırır. Aradaki farkı söylemelerini ister. Bayat ekmekleri nasıl kullanabileceğimiz hakkında konuşulur.
Ardından bayat ekmeklerden köfte yapılabileceğini anlatarak köfte kızartma dramasına geçilir. Drama çocuklara anlatılarak uygulanır. Daha sonra öğretmenin rol dağıtımına göre 6-7 çocuk yere yatarak kenetlenirler ve kıyma rolünü alırlar. Bazı çocuklar ise yağ, tuz, karabiber rollerini üstlenirler. Aşçı ve yardımcısı kıymaları yoğururlar. Daha sonra yağ, tuz, karabiber ekleyerek köfte haline getirirler. Köfteleri (çocukları) teker teker büyük bir hayali tavaya yerleştirirler. Aşçı ve yardımcısı köfteleri kızartmaya başlarlar. Aşçı “bakın nasıl kızarıyorlar” der. Köfteler kızardıkça “cozur cozur” veya “cızır cızır” sesler çıkartırlar. Aşçı “şimdi kızaranları ters çevirelim” der ve köfteleri ters çevirerek kızartırlar. En sonunda köfteler teker teker tabağa alınır ve gruptaki diğer çocuklara yemeleri için dağıtılır.
Köfteleri yiyen çocuklar, köftelerle ilgili düşüncelerini söylerler. İkinci aşamada tüm roller değiştirilerek oyun tekrar oynanır. Dramanın tartışma kısmında yaşananlarla ilgili olarak konuşulur. Ayrıca çocuklarla sevdikleri yemekler hakkında sohbet edilir. Sonrasında yapılanlar özetlenerek etkinlik sonlandırılır. (https://www.acevokuloncesi.org)
Çocuklar sosyal gelişimi destekleyici etkinlikler ile kendine güven, liderlik yapma, bir görevi başarma ve kendi başına hareket etme gibi kazanımlar elde ederler.
Sosyal Gelişimi Destekleyecek Eğitimler – Yaratıcı Drama Kursları
Yukarıda bahsettiğimiz sosyal gelişimi destekleyici etkinlikler drama derslerinin konusu içerisinde yer alan uygulamalardır. Sosyal gelişimin en üst düzeyde sağlandığı drama etkinlikleri ile çocuklar benlik farkındalığı yaşarlar ve kendilerini daha iyi tanırlar. Sosyalleşmeye hevesli olurlar, farklılıkları algılar ve saygı duymayı öğrenirler.
Yaratıcı drama eğitimleri sayesinde sosyal duygusal gelişimleri desteklenen çocuklar, grupla olumlu iletişim kurabilir, duygularını sağlıklı bir şekilde ifade edebilir ve toplum içinde karşılaşacakları değerleri tanıyabilirler. Tüm bunlar yaratıcı drama derslerinde uygulayacakları doğaçlama çalışmalar ve canlandırmalar ile gerçekleşecektir. Bazen bir ağaç olacaklar bazen bir kedi, bazen baba rolüne bürünecekler bazen bir sandalye olacaklar. Canlı ve cansız karakterlerle bütünleştikçe kendilerini daha iyi tanıyacaklar.
Yaratıcı drama ile birlikte sosyal gelişimi destekleyen etkinlikler olarak tiyatro, dans ve spor aktivitelerine de çocuklarınızı yönlendirebilirsiniz. Değişik ortamlarda olmak ve deneyimler kazanmak onun sosyal gelişimini hızlandıracaktır.
Sosyal gelişimi desteklemek için ne yapmalı diyorsanız mutlaka yaratıcı drama kursuları ile çocuklarınızı tanıştırın. Bu kurslarda sosyal gelişimi destekleyen oyunlar ve sosyal duygusal gelişim etkinlikleri yoğun şekilde uygulanıyor.
[widget-173]