- Konu Başlıkları
- Çocuğun Sosyalleşmesi İçin Ne Yapmalıyım? - Çocuğum Neden Utangaç?
- Utangaç Çocuğu Sosyalleştirmenin Yolları
- Asosyal Çocuğu Sosyalleştirmek İçin Neler Yapılabilir?
- Çocuğunuzun Kendini Keşfetmeye İhtiyacı Olabilir!
Çocuğun Sosyalleşmesi İçin Ne Yapmalıyım? - Çocuğum Neden Utangaç?
İçine kapanık bir çocuğunuz mu var? Kendi başına oynayan, arkadaşlık ilişkisi kuramayan, yaşıtlarına uyum sağlayamayan çocuğu sosyalleştirmenin yollarını mı arıyorsunuz? Merak etmeyin, gelişim dönemindeyken utangaçlık, çekingenlik, asosyallik ve uyum problemleriyle sık sık karşılaşılıyor.
Ancak zamanında müdahale edilmezse ilerleyen dönemlerde önemli psikolojik ve sosyal durumlara yol açabiliyor. Tabii ki çocuğu sosyalleştirmenin yolları tek bir başlık altında toplanamaz çünkü yaş faktörü çok önemli. 2 yaş çocuğu sosyalleştirmek ile 12 yaşındaki çocuğu sosyalleştirmek için aynı aktiviteler uygun olmayabilir. Bu yüzden adım adım ilerleyeceğiz.
Utangaç Çocuğu Sosyalleştirmenin Yolları
Çocuğunuz okulda, kreşte veya sosyal ortamlarda utandığı için kimseyle iletişim kuramıyorsa, sizin arkanıza saklanıyor veya kıpkırmızı oluyorsa onun topluluk içinde daha cesaretli olmasını sağlayabileceğiniz bir kursa yönlendirmeniz gerekir. Utangaç çocuğu sosyalleştirmenin yollarından en önemlisi sanat kursları. Çocuklar sanat kurslarında kendi yaş gruplarıyla bir arada bulunur ve beceriler edindikçe de arka planda kalmaya gerek duymadan öne atılmaya ve fark edilmeyi beklemeye başlar.
-
Eğer çocuğunuz 5 ila 13 yaş aralığındaysa; müzik kursu, tiyatro kursu, oyunculuk kursu ve yaratıcı drama kursu olabilir.
-
Eğer 5 yaştan daha küçükse çocuklar için drama kursu, onun utangaçlık duvarını kurmaya yetecektir.
Asosyal Çocuğu Sosyalleştirmek İçin Neler Yapılabilir?
Asoayal çocuğu sosyalleştirmek, çekingen çocuğu sosyalleştirmenin yollarından daha zordu. Çünkü çocuğun bugüne kadar alıştığı bir düzen vardır. Odasında kendi başına takılmak, arkadaş edinmemek veya kısıtlı bir arkadaş grubuna sahip olmak, arkadaş ve aile toplantılarına katılmayı tercih etmemek gibi davranışlar, asosyal çocukların konfor alanları içinde kalmalarını sağlamaktadır.
Onları bu konfor alanının dışına çıkarmak ve asosyal çocuğu sosyalleştirmek için kalabalık, zaman içinde ifade etmeyi öğrenebileceği, eğitmen destekli bir programa başvurmanız gerekebilir.
Yaratıcı drama kursları, asosyal çocuğu sosyalleştirmekte çok iyidir. Burada çocuklar hep birlikte oyunlar oynar, danslar eder, şarkılar söyler ve resimler çizer. Yaptıkları rol çalışmaları ve doğaçlamalarla da sahneye çıkmanın, takdir edilmenin, beğenilmenin ve göz önünde olmanın çok da korkulacak bir şey olmadığını öğrenirler.
Bunun dışında ise resim kursları, seyahatin bol olduğu fotoğrafçılık kursları ve dans kursları da asosyal çocuğu sosyalleştirmek için tercih edilebilir.
Çocuğunuzun Kendini Keşfetmeye İhtiyacı Olabilir!
Çekingen çocuğu sosyalleştirme yolları, utangaç çocuğu sosyalleştirme yolları ve asosyal çocuğu sosyalleştirmenin püf noktalarını öğrendik. Aslında çocukların içlerinde bulunduğu bu duygu durumlarının temelinde, neleri başarabileceklerini bilmemeleri yatar. Yani çocuk kendini yetersiz, değersiz hissettiği için veya bir eksiği olduğunu düşündüğü için sosyal ortamlardan kaçınır.
Eğer siz de çocuğun sosyalleşmesi için ne yapmalıyım diyorsanız onu yaşına uygun sanat kurslarıyla buluşturabilirsiniz. Yaratıcı drama kursu, resim kursu, müzik kursu, dans kursu, bale kursu ve fotoğrafçılık kursu gibi sanat kursları, hem eğlenceli hem de sosyal ortamlardır. Tabii yaş ve gelişim özellikleri faktörü çok önemli. 2 yaş çocuğu sosyalleştirmek için fotoğrafçılık kursuna gönderemezsiniz. Onun için en iyi seçeneği eğitmenlerimizin desteğiyle bulabilirsiniz.
[widget-173]