- Konu Başlıkları
- Çocuklarda Ekran Bağımlılığı İçin Etkili Yöntemler
- Çocuklarda Ekran Bağımlılığını Önlemenin Yolları
- Çocuklarınızı Aktivitelere ve Kurslara Yönlendirin!
- Doğru Yöntemlerle Ekran Bağımlılığından Kurtulun!
Çocuklarda Ekran Bağımlılığı İçin Etkili Yöntemler
Günümüzde çocuklar tablet, telefon ve televizyon ekranıyla çok küçük yaşlarda tanışıyor. Çocuklarda ebeveyn tarafından çocuğu oyalamak, yemek yedirmek veya sakin durmasını sağlayabilmek gibi sebeplerle başlayan bu tanışma çocuğun bu elektronik cihazlara bağımlılığına kadar uzanabiliyor. Telefon ve tablet elinden alınan çocuklar, hırçınlaşabiliyor, ağlama krizlerine girebiliyor hatta saldırganlaşıyorlar.
İşte bu gibi durumlarda ebeveynler “Çocuğum ekran bağımlısı oldu.” diyerek çare aramaya koyuluyorlar. Çocuklarda ekran bağımlılığının önüne geçmenin yollarını arayarak uzmanlara danışıyor, internette bu konuda yazılmış makaleleri okuyorlar. Bizler de çocuklarda ekran bağımlılığı nasıl önlenir sorusunun cevabını uzmanlardan almaya çalıştık. Sizler için derlediğimiz öneriler yazımızda…
Çocuklarda Ekran Bağımlılığını Önlemenin Yolları
Çocuğum ekran bağımlısı, ne yapabilirim diyorsanız öncelikli olarak kurallar almanız gerektiğini bilin. Kararlı olmadığınız taktirde, sürekli tablet ya da bilgisayar karşısında vakit geçirmesine izin verdiğiniz çocuklarınızı bu bağımlılıktan kurtaramazsınız. Çocuğunuzu iki yaşına kadar hiçbir şekilde ekran başına geçirmeyin. 2-5 yaş arasında 30-60 dk ile sınırlı; yüksek kaliteli çocuk programlarını birlikte izleyebilirsiniz. 6 yaşından sonra ise günde 1-2 saati geçmeyecek şekilde yine sizin kontrolünüzde televizyon ya da tablet ile faydalı içerikler izlemesini sağlayabilirsiniz. 6 yaşından sonra da günde 2 saat olmak üzere tablet ya da telefon kullanımına izin verebilirsiniz. Bunun dışında çocuklarda ekran bağımlılığı görüldüğünde yapmanız gerekenler şunlardır:
-
Ekran saatinin başlangıç ve bitişini belirleyin. Karşılıklı anlaşma yaparak ne kadar süre televizyon izleyeceğini ya da tablet/bilgisayar ile oyun oynayacağını belirleyin. Yukarıda bahsettiğimiz süreleri geçmeyin.
-
Çocuklarda ekran bağımlılığının önüne geçme amacıyla yasaklar koymayın. Çocuğunuzla çatışmaya girmeyin.
-
Ekran bağımlılığı için model olun. Onun yanında telefonlarınızdan uzak durun, televizyon izlerken vaktinizi harcamayın.
-
Beraber oyunlar oynayın. Kutu oyunları, zeka oyunları ya da fiziksel aktivite içerecek oyunları tercih edin.
-
Bilgisayar, telefon, televizyon veya tablet gibi elektronik aletlerin kullanım amacının sadece eğlence amaçlı olmadığını çocuğunuza öğretin. Nasıl faydalı bir şekilde kullanacağını ona öğretin.
-
Çocuğum ekran bağımlısı diyorsanız ilgilendiği içerikleri kontrol edin. Eğitici içeriklere teşvik edin.
-
14 yaşından önce sosyal ağları kullanmamasını sağlayın. Sosyal medya platformlarının internet bağımlılığını arttırdığını ve ergenlik çağındaki gençleri olumsuz etkilediğini unutmayın.
-
Ekran bağımlılığı ve internetle ilgili riskleri çocuğunuza anlatın. İnternet zorbalığı, kişisel bilgilerin paylaşılmaması, gizliliğin önemini belirtin.
Çocuklarda ekran bağımlılığının önüne geçme amacıyla ayrıca fiziksel aktivite yaptırmaya, yemek yerken ya da yatak odasında ekran veya telefon bulundurmamaya dikkat edebilirsiniz. Çocuklar ekrandan ne kadar uzak kalırlarsa sorun, o kadar hızlı çözülür.
Çocuklarınızı Aktivitelere ve Kurslara Yönlendirin!
Çocuğum ekran bağımlısı diyenler için uzmanların genel önerisi çocukların keyif alacakları aktivitelere yönlendirilmesidir. Dikkatini dağıtacak, tablet ya da telefonu aramayacak, sosyalleşmesini sağlayacak hobi kursları ya da etkinlikler çocukların bu süreci daha hızlı atlatmasına yardımcı olabilir.
Çocuklarda ekran bağımlılığı nasıl önlenir sorusuna cevap olabilecek kurslar şunlardır:
-
Yaratıcı drama: Çocuğun telefon bağımlılığı nasıl geçer diyen aileler onları mutlaka hayatın içinden sahnelerde yer alacakları, kendilerini ifade edecekleri, sosyalleşecekleri, yaratıcı düşünmeyi öğrenecekleri yaratıcı drama etkinliklerine dahil etmeliler. Çocuklar tabletten ve bilgisayardan uzaklaşarak farklı bir dünyaya adım atacak ve bu dünyayı çok sevecekler.
-
Resim: Çocuğum ekran bağımlısı diyorsanız onun resim sanatıyla tanışmasını sağlayın. Odaklanma becerilerini arttıran resim sayesinde çocuklar akıllarındakini kağıda dökecek, belki de farkında oldukları bu sorunu resmedecekler.
-
Müzik: Çocuklarınızın ilgi alanına göre onları enstrüman öğrenmeye yönlendirebilirsiniz. Gitar, keman ve piyano gibi enstrüman dersleri sayesinde evde de yapacağı bir aktivite bulan çocuklar, telefon ve tableti aramayacaklar bile.
-
Dans: Sürekli evde olan çocuklarda ekran bağımlılığı daha çok görülür. Dans kursları ise onların sosyalleşebileceği ve enerjilerini atabileceği etkinlikleri kapsadığı için bu bağımlılıkla en çok mücadele edilebilecek yerlerdendir.
Doğru Yöntemlerle Ekran Bağımlılığından Kurtulun!
Çocuğum ekran bağımlısı diyorsanız mutlaka bir uzman desteği alın. Çocuklarda ekran bağımlılığının önüne geçme yollarını ondan öğrenin, kararlı bir şekilde uygulayın. Sakin ve anlayışlı olun, ona destek olmaya çalışın. Anlaşıldığını hissettiğinde sürecin daha kolay atlatıldığını ve karşılıklı anlayışla geçtiğini göreceksiniz.
Çocuklarda ekran bağımlılığı nasıl önlenir diyorsanız mutlaka onun sevdiği aktiviteleri yapmasına fırsat verin. Hobi kursları, tiyatro ve drama dersleri ve fiziksel aktiviteler ekran bağımlılığı giderilmesinde en iyi araçtır.
[widget-173]