- Konu Başlıkları
- Çocuklar İçin Alışkanlık Kazanımının Önemi
- Çocuklarda Alışkanlık Kazanımı Neden Önemli?
- Çocuklara Mutlaka Kazandırılması Gereken Alışkanlıklar Nelerdir?
- Çocuklara Olumlu Alışkanlık Kazandırma Yöntemleri Nelerdir?
Çocuklar İçin Alışkanlık Kazanımının Önemi
Çocuğunuzun sağlıklı alışkanlıklar edinmemesinden mi korkuyorsunuz? Arkadaş çevresi, internet ve sosyal ortamların çocuğunuzu kötü etkilemesinden mi endişelisiniz? O halde çocuklara olumlu alışkanlık kazandırma yöntemleri ile onu sağlıklı uğraşlarla tanıştırıp olası kötülüklerden uzaklaştırabilirsiniz.
Üstelik çocuklar için alışkanlık kazanımının önemi yalnızca bununla sınırlı değil. Çocuğa kazandırılması gereken temel alışkanlıklar aynı zamanda sosyal yaşamlarında daha düzenli, uyumlu ve huzurlu olmalarını da sağlar. Bir enstrüman çalmak da alışkanlıktır, işi biten oyuncakları kutusuna geri koymak da. Dolayısıyla çocuklara mutlaka kazandırılması gereken alışkanlıklar 2 başlık altında ele alınmalıdır.
Çocuklarda Alışkanlık Kazanımı Neden Önemli?
Çocuklar için alışkanlık kazanmanın önemi, öğrenmelerini sürdürebilmelerinde de kendini gösterir. Çocuğa kazandırılması gereken temel alışkanlıkların pratikleşmesi için çok sık uygulama yapılması gerekir. Küçüklükten bu yana çocuk alışkanlıklarını ele alacak olursak; okuma, konuşma, yazma ve çizme gibi eylemleri sayabiliriz.
Ancak bu noktada unutulmaması gereken bir şey var. Çocuklarda alışkanlık kazanımı için zaman çok önemlidir. Büyüme sürecini tamamlamış bir çocuğa alışkanlık kazandırmak, gelişim çağındaki bir çocuğa göre daha zordur. Üstelik çocuk bu alışkanlığı edinse bile uygulamamakta direnecektir.
Küçük çocuklarda da çocuğun ilgili beceriyi tam olarak sağlamış olması gerekir. Örneğin anadilini yeteri kadar iyi konuşamayan bir çocukta yabancı dil konuşma alışkanlığı kazandıramazsınız. Ancak çocuk kendini tam olarak ifade edebilmeyi öğrendiğinde yabancı dil öğrenimini de gerçekleştirebilirsiniz.
Çocuklarda alışkanlık kazanımının önemi bir de tecrübe olarak kendini belli eder. Yani daha öncesinde piyano çalmayı öğrenmiş bir çocuk, hiçbir enstrüman çalamayan bir çocuğa göre daha hızlı akordeon çalmayı öğrenir.
Bu da çocuklara olumlu alışkanlık kazandırma yöntemlerinde tercih edilen bir uygulamadır. Çocuklarda alışkanlık kazanımının önemini anladıysak şimdi de okul öncesi dönemde çocuklara mutlaka kazandırılması gereken alışkanlıklara geçebiliriz.
Çocuklara Mutlaka Kazandırılması Gereken Alışkanlıklar Nelerdir?
Ailelerin çocuğuma nasıl olumlu alışkanlık kazandırabilirim kaygısını anlıyoruz. İyi ve donanımlı bir çocuk yetiştirmek istiyorsunuz ki bu konuda da çok haklısınız. Peki, çocuklara mutlaka kazandırılması gereken alışkanlıkların neler olduğunu biliyor musunuz? İşte okul öncesi çocuğa kazandırılması gereken temel alışkanlıklar ve çocukluk dönemindeki alışkanlıklar:
Okul Öncesi Çocuğa Kazandırılması Gereken Temel Alışkanlıklar:
Temizlik, giyinme, banyo, yemek yeme, su içme, düzenli olma, uyuma vs.
Çocuklara Mutlaka Kazandırılması Gereken Alışkanlıklar:
Kitap okuma, düzenli olma, uyum sağlama, sanatsal aktivitelerle uğraşma, hobi edinme vs.
Çocuklara Olumlu Alışkanlık Kazandırma Yöntemleri Nelerdir?
Çocuklara olumlu alışkanlık kazandırma yöntemlerinden ilki ailedeki kurallardır. Çocuğunuz bu dönemde en çok bak-yap metodunu uygulamaya meyillidir. Yani siz düzenli olur, su içer, vakitlice uyur ve yemeklerinizi yerseniz çocuğunuz da sizden görüp bunu taklit edecektir. Yani çocuklarda alışkanlık kazanımının ilk yolu taklittir.
Çocukluk döneminde ise, yani çocukların biraz daha bilinçlendiği dönemde alışkanlık kazandırmak için destekleyici kurslar faydalı olabilir. Örneğin yaratıcı drama kursu; çocuklara sosyal yaşam becerilerinden günlük rutinlere kadar pek çok konuda destek olur. Ayrıca da sorumluluk bilinci kazandırır. Yaratıcı dramada çocuklar için alışkanlık kazanımının önemi en çok oyunla öğrenme metodunun kolaylığı ile kendini gösterir. Çocuklar, yaratıcı drama kursunda iken tüm alışkanlıklarını oyun oynayarak, dans ederek ve şarkı söyleyerek edinir, bu da kalıcılık açısından çok önemlidir.
[widget-173]