Drama Akademi MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Utangaç Çocuklar İçin Ne Yapılabilir?

Sosyal Ortamlarda Rahat Etmeyen Çocuklar İçin Çözümler

Çocuğunuz için sürekli; “O biraz utangaç da…”ile başlayan cümleler mi kuruyorsunuz? Farklı ortamlardan çekindiğini, odasından dışarı çıkmadığını mı gözlemliyorsunuz? Evet, utangaç bir çocuğunuz var ve bunun için ne yapmayı düşünüyorsunuz?

Amerikan Psikoloji Derneği’nin tanımlamasına göre; “Utangaçlık, özellikle daha önce bir tanışıklığın veya yakınlığın olmadığı kişilerle sosyal karşılaşmalar sırasında garip, endişeli veya gergin hissetme eğilimidir.” Utangaç çocuk ya da kişi spontane iletişim kurmakta zorlanır, sosyal kaygıları vardır. Utangaç çocuk kendini sosyal bir ortamda gergin ve rahatsız hisseder. Peki utangaç çocuklar için ne yapılabilir? Çocuklarda utangaçlık nasıl aşılır? Uzmanları dinleyelim…

Utangaç Çocuğa Nasıl Davranılmalı?

Utangaçlık aslında normal bir davranıştır. Uzmanlar çocukların yeni katıldıkları ortamda biraz çekingen davranmalarını ortamda gözlem yapmalarına bağlıyorlar. Ancak çocuklarda utangaçlık sürekli oldukça, kaygı ve korku halini aldıkça bir rahatsızlık olarak değerlendirilebiliyor. 

Utangaç çocuklar için ne yapılabilir sorusunu cevaplamadan önce utangaçlığın sebeplerine bakalım. Utangaçlık genel olarak biyolojik ve çevresel faktörlerden kaynaklanıyor. Anne baba tutumları, sosyal yaşam yetersizliği gibi sebepler utangaçlığa yol açabiliyor. Ebeveynler bu durumlarda çocuklarını onları rahatsız edebilecek ortamlara sokmaktan kaçınabiliyor. Ancak çocukların bu rahatsız edici durumlarla nasıl başa çıkacaklarını öğrenmelerine yardımcı olmaları gerekiyor. Utangaç çocuğa nasıl davranılmalı dediğimizde ise karşımıza şunlar çıkıyor: 

  • Utangaç çocuklar için ne yapılabilir diyorsanız öncelikle çocuğunuza çekingen ya da utangaç olduğunu söyleyerek onu etiketlemeyin.

  • Çocuğunuzu yeni bir ortama girmeden ya da yeni insanlarla tanışmadan önce duruma hazırlayın. Nereye gideceğiniz ve orada kimler olacağı hakkında bilgi verin. 

  • Utangaç çocuğu açmak için ortamda çekindiği zamanlarda ısrar etmeyin, zorlamayın, kızmayın. 

  • Aile olarak çocuğunuzu yargılamadan kabul edin ve sabırlı olun. 

  • Çocuklarınıza rol model olun. Çocuklarda utangaçlık sorunu anne babadan da kaynaklanır. Siz yabancılarla rahat iletişim kurmazsanız onlar da kurmazlar. 

  • Çekingen çocuk nasıl desteklenir diyorsanız ona cesaret verin. Arkadaşlarınızdan ve aktivitelerinizden onlara bahsedin, nereleri görmek ve gezmek istediğini sorun. 

  • Çocuğunuza yeni deneyimleri için güvenli ortam oluşturun. Örneğin eve çocuklu aileleri davet edin, onlarla kaynaşmasına destek olun. 

  • Aşırı korumacı davranmayın. Utangaç çocuklar ortamda yavaş yavaş açılırlar. Ona gereğinden fazla yardım etmeyin. 

  • Çocuklarda utangaçlık sorunundan kurtulmak için sosyal becerilerini fark edin ve bu alanlara onu yönlendirin.

  • Sürekli takdir etmeyi ve güçlü yönlerini öne çıkarmayı ihmal etmeyin.  

Utangaç çocuğa nasıl davranmalı diyorsanız biraz geri çekilerek destekleyici olarak ve çocuğun kendi başına bir şeyler yapmasına fırsat vererek ona yardımcı olun. Utangaç hissettikleri an onları ortamdan uzaklaştırırsanız endişelerinde haklı oldukları ve böyle davranmaları gerektiği mesajını vermiş olursunuz. 

Utangaç Çocuklarınızı Çocuk Kursları ile Sosyalleşmelerini Destekleyin!

Utangaç çocuklar için ne yapılabilir diyorsanız onları sevdikleri aktivitelere yönlendirebilir ve ilgi alanlarını destekleyebilirsiniz. Özellikle yaratıcı drama, tiyatro ve dans gibi grup halinde yapılan aktivitelerle utangaçlığını üzerinden atmasını sağlayabilirsiniz. 

Yaratıcı drama kursları ve tiyatro eğitimleri ile çocuklar duygu ve düşüncelerini daha rahat ifade edebildikleri için sorunlarını paylaşma fırsatı bulabiliyorlar. Yaşıtlarıyla birlikte bir şeyler üretme ve başarma duygularını yaşadıkça özgüvenleri artıyor daha girişken oluyorlar. Sosyal uyum becerilerini geliştiren yaratıcı drama etkinlikleri ile utangaç çocuklar bu sorunlarından kurtuluyorlar. 

Utangaç çocuğu açmak için dans kursları da iyi bir alternatif olarak karşımıza çıkıyor. Sosyalleşmekten uzak duran çocuklar dans kursları sayesinde bir grupla hareket etmenin tadını çıkarıyorlar. Özellikle hip hop, break dance, zumba gibi eğlenceli danslar utangaç çocukların ortama adapte olmasını kolaylaştırıyor. 

Çocuklarda utangaçlık sorunu için ayrıca; gitar, piyano, keman gibi müzik dersleri; karakalem, suluboya, yağlıboya, taş ve ahşap boyama gibi resim kursları da çözüm oluyor. Çekingen çocuklar gerginliklerini resim yaparak ya da bir enstrüman çalarak atıyor ve stresten uzaklaşıyorlar. Utangaç çocuğa nasıl davranılmalı diyorsanız onları mutlaka çocuk kursları ile tanıştırın.

Psikolojik ve Sosyal Destekle Utangaçlık Sorununu Aşın!

Çocuğum çok utangaç ve hiç sosyalleşmiyor diye üzülmeyin. Her çocuk bu dönemlerden geçiyor ve bu sorunlar aşılıyor. Çocuğunuzda gördüğünüz utangaçlık sorunu için uzman desteği alabilir, onları sosyal aktivitelere yönlendirebilirsiniz. Çocuklarınızla düzenli vakit geçirerek, onları dinleyerek ve anlamaya çalışarak, sabırlı olarak destek olabilirsiniz. 

Utangaç çocuklar için ne yapılabilir diyorsanız önerdiğimiz çocuk kursları ile sosyalleşmesine destek olun, onlara bir hobi kazandırın ve sosyal kaygılarından kurtulmasını sağlayın. Farklı bir ortama girsinler, yeni arkadaşlıklar kursunlar.

[widget-173]

Yorum Yap

Bilgi Al - Kayıt Ol
Bilgi Al - Kayıt Ol En Yakın Şubemiz İçin Tıklayın.