- Konu Başlıkları
- Öğrenmeyi, Hayata Hazırlanmayı Kolaylaştıran Drama Teknikleri
- Psikodrama
- Eğitici Drama
- Yaratıcı Drama
- Eğitim Sisteminde Drama Türlerinin Kullanımı
Öğrenmeyi, Hayata Hazırlanmayı Kolaylaştıran Drama Teknikleri
Drama, olay ve olgulara farklı açılardan bakarak onları kendi duygu ve düşünce süzgecimizden geçirmeyi sağlayan, yaratıcılık ve ifade becerilerimizi geliştiren bir sanat. “yaparak ve yaşayarak” metoduyla hareket eden drama etkinliği, eğitim öğretimde de en çok başvurulan yöntemlerden biri. Sosyal yaşam ve çevreyle ilgili bilgilerin çoğunun yaşantılar yoluyla elde edildiğini düşündüğümüzde drama tekniğinin eğitimde uygulanması bir zorunluluk. Okul ve sosyal hayat davranışları, aile ve akraba ilişkileri, paylaşma ve sorumluluk gibi ilişkiler ve olumlu duygular drama ile kazandırılıyor.
Drama türleri, düşünme ve ifade etme, iletişim, empati kurma, sosyalleşme ve zihinsel becerileri arttırma açısından da hem çocuğun sosyal hayatına hem de eğitimine oldukça faydalı. Drama çeşitleri ve bunların özellikleri neler, yakından bakalım…
Psikodrama
Drama türleri arasında ilk olarak psikodramadan bahsedelim. Psikodrama kavramı ilk kez Jacob Levy Moreno tarafından kullanıldı. Yunanca’daki “psyche (ruh)” ve “drama (eylem)” sözcüklerinden oluşan psikodrama, bireyin üzüntü ve kaygı durumlarına neden olan problemlerini bir grup karşısında, gerçek yaşamda olduğu gibi oynaması olarak tanımlanıyor. Drama çeşitleri arasında olan psikodrama, Monero’nun ilk kez Viyana’da anneleri ya da bakıcılarıyla parklara gelen çocukları izlerken çocukların düşmanca ve kıskançça davranışlarının altındaki nedenlerin çözüme kavuşturulmasını düşünmesiyle hayatımıza girer. “Doğallığın Tiyatrosu” adını verdiği tiyatrosunu kurar ve bu tiyatro Psikodrama Tiyatrosuna öncülük eder.
Dramanın türleri olarak psikodrama; bir grup yöntemidir. Çatışmaları ve sorunları grupla birlikte çözmeye odaklanmaktadır. En önemli amaçlarından biri de bireylerin katarsis elde etmesi ve içgörü kazanarak psikolojik sorunlarının tedavi edilmesidir. Drama teknikleri olarak psikodrama; sosyalleşmeyi sağlar, iletişim becerilerini kuvvetlendirir, problem çözme becerilerini geliştirir, empati yeteneğini geliştirir ve farklı bakış açıları kazandırır.
Eğitici Drama
Okul öncesi drama çeşitleri arasında değerlendirebileceğimiz drama türü eğitici drama; psikodrama ve yaratıcı dramayı da içine alır. Çocuğun psikolojik yaşantılar konusunda bilinçlenmesini sağlar, ona özel bir yetenek olarak yaratıcılığı da kazandırır. Oyun ortamında yeni kavramlar ve bilgiler öğretmeye ve bunların kalıcı olmasına odaklanır. İngiltere’de Gavin Bolton, Peter Slade ve öğrencisi Brain Way gibi tiyatro kökenli eğitimciler tarafından geliştirilmiştir.
Eğitici drama öğretim ve etkinlik yöntemleri arasında;
-
Yaşantılara dayalı öğrenme,
-
Hareket yoluyla öğrenme,
-
Aktif öğrenme,
-
Etkileşim yoluyla öğrenme,
-
Sosyal öğrenme,
-
Tartışarak öğrenme,
-
Keşfederek öğrenme,
-
Duygusal öğrenme,
-
İş birliğine dayalı öğrenme,
-
Kavram öğrenme yer alır.
Drama türleri arasında önceden belirlenmiş açık ve net eğitim amaçları olan eğitici drama; çocuklara bir olayı, olguyu, kavramı, canlı-cansız varlıkları, kavramları öğretme ve aşılama amacı taşır. Eğitmen eşliğinde davranışları canlandırma, taklit etme ve rol yapmaya dayalı grup etkinliğidir.
Yaratıcı Drama
Drama çeşitleri arasında son olarak yaratıcı drama yer alır. Yaratıcı drama çocukların oyun ve doğaçlama yoluyla yaşama dair deneyim kazanmaları, duygu ve düşüncelerini ifade edebilmeleri, yaratıcı ve özgüvenli bireyler olmalarını destekleyen bir yöntemdir. Yaratıcı drama çocuklara farklı roller ve görevler vererek yeni durumlara ve olaylara sağlıklı tepki vermesi ya da uyum sağlaması konusunda yardım etme sürecidir. Drama türleri arasındaki bu yöntemde yaşama dair doğru deneyimler kazanması hedeflenir. Drama lideri eşliğinde çocuklar, farklı durum ve olayları deneyimleme fırsatı bulurlar.
Eğitici drama türleri ya da drama teknikleri olarak da değerlendirebileceğimiz yaratıcı drama; çocukların dil becerilerini, eleştirel düşünme yeteneğini, hayal gücünü geliştirir. Ayrıca iletişim becerilerinin gelişmesini sağlar, empati yeteneğini geliştirir. Bu ve bunlar gibi faydaları ile eğitimde ve eğitim dışı sıkça kullanılır.
Eğitim Sisteminde Drama Türlerinin Kullanımı
Drama türleri olarak; psikodrama, eğitici drama ve yaratıcı dramadan bahsettik. Okul öncesi drama çeşitleri olarak genellikle psikodrama ve yaratıcı drama kullanılırken çocuğun okul hayatıyla birlikte eğitim sisteminde eğitici drama teknikleri daha sık kullanılır. Okul öncesi dönem sorunlarını aşmak ve çocuğun gelişimine katkı sağlamak için yaratıcı drama kullanımı daha yaygındır.
Eğitimde drama teknikleri ise oyunlar yoluyla kullanılır. Eğitmen tarafından sınırları, amaçları ve kazanımları belirlenmiş olur. Drama türleri olarak farklı yol ve yöntemlerden yararlanmak eğitmenin inisiyatifindedir. Ancak her drama yönteminin çocuğun duygusal, sosyal ve ruhsal gelişimine katkısı büyüktür.
[widget-172]