Drama Akademi MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Okul Öncesi Drama Çeşitleri

Okul Öncesi Drama Etkinlikleri ile Çocukların Yaratıcılıkları Gelişiyor!

Okul öncesi ister ev ister kreş ortamında olsun, çocukları okula hazırlayan bir dönemdir. Öğrenme hızının en yüksek olduğu bu yaşlarda çocuklar çevrelerinden gördükleri davranışları alırlar, ilgi alanlarını keşfederler, bağımsız bir birey olmaya başlarlar. Dolayısıyla okul öncesinde onların gelişimini destekleyecek etkinliklere ihtiyaç doğar. Okul öncesi drama çeşitleri bu etkinliklerden en önemlisidir. Drama çalışmaları ile çocuklar hem okula hem de hayata hazırlanırlar. 

Okul öncesi drama çeşitleri ve okul öncesi drama örnekleri olarak sayfamızda keyifli etkinlikler var. Siz de çocuklarınızla birlikte bu etkinlikleri deneyerek hem eğlenceli hem de öğretici zamanlar geçirebilirsiniz. 

Okul Öncesi Drama Örnekleri – Haydi, Herkes Oyuna!

Okul öncesi çocukların fiziksel, duygusal, zihinsel ve sosyal gelişimlerine destek olacak okul öncesi drama örnekleri

Küçük Tren – Okul Öncesi Drama Çalışmaları

Çocukların dikkatini çekecek şekilde tren kelimesi yüksek sesle söylenir ve çocukların hep beraber trenin çalışma sesini çıkarmaları için beklenir. Küçük lokomotifli ve tek vagonlu trende posta taşınıyormuş. Bir gün yükünü almış. Yola koyulmuş, gidiyormuş. Önüne büyük bir tren çıkmış (çocukların daha yüksek bir tren çalışma sesi çıkarmaları beklenir). Büyük tren bozulmuş ve içindeki yolcular inmişler.

İstasyon şefi trendeki öğrencilerin okula yetişmesini istiyormuş. "Şu küçük treni öne alalım, postayı boşaltalım, sonra öğrenciler binsin. Belki onları taşıyabilir." demiş. Hemen küçük treni öne almışlar. Sonra peşine iki vagon eklemişler. Küçük tren buna çok sevinmiş. Çocuklar vagonlara doluşmuşlar. Tren düdüğünü çalmış. Küçük tren hareket etmiş. (Çuf çuf sesiyle hareket) Çocuklar yol boyunca sevinçle el çırpmışlar, şarkı söylemişler.

Yaprak – Drama Örnekleri

Çocuklar gözlerinizi kapatın ve yüksek bir tepe düşünün. O tepede bulunan bir ağacın yaprağısınız ve yüksekten aşağı bakıyorsunuz. Çiçekler, tavşanlar, kuşlar var. Uzun bir dere ve derede balıklar, ördekler var. Uçan kuşlardan biri size doğru geliyor ve korkuyorsunuz. Dalınızdan koptunuz ve aşağı doğru düşüyorsunuz. Şimdi yerdesiniz, neler görüyorsunuz? 5’e kadar saydıktan sonra gözünüzü açabilirsiniz. Neler hissettiğinizi anlatın. 

Duygular – Drama Çalışmaları

Üzgün, mutlu ve duygusal yüz ifadeleri çocuklara dağıtılır. Her ifade oyun parkındaki bir oyuncağın üzerine asılır. Sonra çocuklarla sırayla oyuncakların yanına gidilir, oradaki ifadenin ne olduğu sorulur. Bu ifadeler üzerine konuşulur. Çocuklardan onları mutlu, üzgün, sinirli eden bir şey düşünmeleri ve bunu hareketleri ile göstermeleri istenir.

Kedi – Okul Öncesi Drama Çeşitleri

Çocuk sütünü içmek ister ve kaşığı önündeki bardağa batırıp karıştırır. Bunu bir kaç kez tekrar eder. Bardağı ağzına dikkatle götürür. Bu sırada dört ayak üzerine yürüyerek kedi taklidi yapan bir başka çocuk yanına gelir. Süt içen çocuğa sürünür ve ondan sütünü ister. Çocuk eliyle kediyi iter, git işareti yapıyor ancak kedi gitmez. Çocuğun önündeki sütü içer, çocuk da ağlamaya başlar. 

Karışmaca Oyunu – Okul Öncesi Drama Örnekleri

Eğitmen yer değiştirmesini istediği kişilerin adını söyler. Adı söylenenler yer değiştirir, düdük çalındığında veya “boom” denildiğinde herkes yer değiştirmek zorundadır. Ayakta son kalan kişi oyundan çıkarılır.

Bu çalışmada fiziksel dış görünüş özelliklerinden yararlanılarak değişik türde gruplandırmalar yapılır. Amaç, okul öncesinde öğrencilerin diğer kişilerin özeliklerine dair gözlem yapmasını sağlamaktır. Ayrıca, harf, renk vb. öğretilmesi de hedeflenebilir. Örneğin, isminin baş harfi… olanlar bir köşeye geçsin, saç rengi… olanlar diğer köşeye, göz rengi… olanlar… şu köşeye, üzerinde… renkli kıyafet olanlar şu köşeye… gibi.

Merhaba, Nasılsın? – Okul Öncesi Drama Çalışmaları 

Müzik çalınır ve öğrenciler dans etmeye başlar. Müzik kesilince ilk gördükleri kişiyle “Merhaba, nasılsın?” diye sorarlar. Fiziksel eylem olarak, selamlaşma, sarılma ve tokalaşma kullanılabilir. Aynı oyun değişik tiplemelerin karşılaşması şeklinde de revize edilebilir.

Robot Gezdirme – Okul Öncesi Drama Örnekleri

Bir çocuk robot, diğeri de kumandadır. Kumanda olan kişi kendine göre komutlar oluşturur. Örneğin, kumanda robotun başına dokununca robot ileriye gider, sağ omuza dokununca sağa döner veya sol omuza dokununca zıplar vb. Robotun gözleri kapalıdır. Çalışma rol değiştirilerek sürdürülür. Çarpışma olmaması için grup çalışması yapılmalıdır.

Okul Öncesi Drama Eğitimleri ile Süreci Destekleyin!

Çocuğunuzun asosyal bir hayat geçirmesini istemiyorsanız, eğleneceği ve vakit geçireceği bir etkinlik arıyorsanız yaratıcı drama kursları tam size göre! Yaratıcı drama eğitimlerinde çocuklar okul öncesi dönem için gerekli sosyal becerileri kazanıyor, duygu ve düşüncelerini ifade ediyor, yaratıcılık kazanıyorlar. Empati kurmayı, sorumluluk almayı ve paylaşmayı öğreniyorlar. 

Tüm bu olumlu özellikler de okul hayatlarında onlara sevilen bir öğrenci olmayı ve tercih edilen bir arkadaş olmayı getiriyor. Siz de çocuklarınızda olumlu özellikler geliştirmek istiyorsanız yaratıcı drama etkinlikleri ve drama kurslarından yararlanın. 

[widget-172]

Yorum Yap

Bilgi Al - Kayıt Ol
Bilgi Al - Kayıt Ol En Yakın Şubemiz İçin Tıklayın.