Drama Akademi MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Okul Öncesi Yaratıcı Drama Örnekleri – Eğlenceli Drama Aktiviteleri

Çocukların Hayal Güçlerini Geliştirecek Yaratıcı Drama Etkinlikleri

Drama etkinlikleri okul öncesi yaşlarda daha önemli ve önceliklidir. Çocuğu hem hayata hem okula hazırlayan, olumlu duyguların gelişimini destekleyen, toplum kurallarını ve etik değerleri aşılayan, yaratıcılığı ve hayal gücünü geliştiren okul öncesi yaratıcı drama etkinlikleri elzemdir. 

Okul öncesi yaratıcı drama etkinlikleri planlanırken ve uygulanırken okul öncesi eğitimin amaçları ve ilkelerinin dikkate alınması gerekmektedir. Bu dönemde öğrenme hızı yüksek olan çocuklara bireysel farklılıkları esas alınarak yaklaşılmalıdır. Okul öncesi yaratıcı drama örnekleri de bedensel, zihinsel ve duygusal gelişimlerini desteklemek, iyi alışkanlıklar kazanmasını sağlamak, çocukları ilköğretime hazırlamak, olumsuz çevre koşullarından ve ailelerden gelen çocuklar için koşulları eşitlemek, çocukların kendilerini doğru ifade etmelerini sağlamak amaçlarıyla şekillenmelidir. 

Yaratıcı Drama Örnekleri – Okul Öncesi Faydalı Etkinlikler…

Okul öncesi yaratıcı drama örnekleri neler diyor ve çocuklarınızla yapabileceğiniz yaratıcı drama etkinlikleri arıyorsanız size birkaç örnek hazırladık… 

Taşıt

Çocuklar araba, kamyon, tren, motosiklet gibi taşıt araçları olur, trafiğe çıkarlar. Biri ambulans, biride trafik polisi olur. Herkes kendine özgü sesi çıkarır ve hareket eder. Derken arabalar kaza yapar, çarpışırlar. Şoför ambulansla hastaneye götürülür. (Bu ve benzeri olaylarla öykü genişletilir.)

Leylek

Ormana leylekler gelmiş. (Dizlerini karınlarına çekerek leylek yürüyüşü taklidi yapılır.) Ormanda dolaşmış, dolaşmış, sonra uykuları gelmiş. Tek ayaklarını karınlarına çekerek gözlerini kapatmışlar. Bu sırada ormana bir avcı gelmiş. Tüfeğini doğrultmuş, etrafa ateş etmiş. Leylekler uyanmış, uçmaya başlamışlar.

Bahçıvan

Çocuklar büyük bir halka oluştururlar, yere otururlar. Çocuklar arasından bir bahçıvan ve bir de yaramaz çocuk seçilir. Bahçıvan çiçekleri sularken yaramaz çocuk bahçede dolaşmaktadır. Bahçıvan yaramaz çocuğun yanına giderek sakın çimlere basma, çiçekleri koparma der. Yaramaz çocuk beni yakalamayı başarırsan söylediklerini yaparım der ve kaçmaya başlar. Ama yaramaz çocuk hangi hareketi yapıyorsa bahçıvan da aynı hareketleri yapmak zorundadır. Örneğin çocuk iki kez kendi kendi etrafında dönerse bahçıvan da dönecek, tek ayakta koşarsa bahçıvan da tek ayakta koşacaktır.

Deniz Draması

“Herkes kendini denizde düşünsün. Denizde önce yüzüyorsunuz su çok güzel. Büyük büyük dalgalar geliyor ve sizi yukarı kaldırıyor, siz de bir yukarı çıkıyor bir aşağı iniyorsunuz. Arada denizin dibine dalıp balıkları seviyorsunuz “eyvah o da ne anne balık yavrusunu sevdiğiniz için sizi kovalıyor. Çok hızlı yüzmelisiniz. Hızlı… Hızlı… Daha hızlı… çok yoruldunuz. Kumsala çıktınız. Dalgalar önce sizin ayaklarınıza kadar geliyor daha sonra bacaklarınıza geliyor. Dalga gittiğinde vücudunuzda kum taneleri kalıyor. Ve son olarak çok büyük bir dalga geliyor size doğru yaklaşıyor ve siz hızlıca kalkıp kaçmaya çalışıyorsunuz gittikçe yaklaşıyor yaklaşıyor… Eyvah kaçamadınız ve tamamen ıslandınız şimdi kalkıp bir havlu almaya gidiyorsunuz “der ve elini şıklatır.

Bedenimiz Daire

Çocuklar sandalyelerinde otururlar ve öğretmenin verdiği yönergeleri uygularlar. Öğretmen ilk önce işaret parmakları ile havada daire çizmelerini ister. Daha sonra tek ellerini kullanarak daire yapmalarını ister, ardından iki elleri ile daire yapmalarını söyler. Daha sonra sıra ile tek kolları ile, her iki kolla, tüm vücutları ile daire yapmalarını ister. Daha sonra çocuklar ayağa kalkarlar. iki kişi birlikte daire yapar, ardından dört kişi birlikte daire oluşturur. Daha sonra tüm çocuklar birlikte çeşitli şekillerde daireler oluştururlar.

Daha sonra yapılan bu drama hakkında konuşularak çocukların fikirleri ve yaşantıları dinlenir. Etraftaki daire şekilleri sorulur, örnekler vermeleri istenir. Ardından de destekleyici etkinlik olarak kırmızı ve siyah fon kartonlarına çizilmiş daireleri keserek uygun şekilde birleştirmeleri ve bir uğur böceği oluşturmaları istenir.

Ahtapot ve Minik Balıklar

Isınma: Hangi balık adlarını biliyorsunuz? Herkes bir balık olsun; Bu balık nasıl yüzüyor? Nasıl oyun oynuyor? Gibi bireysel canlandırmalar

Şimdi deniz altına gidiyoruz.

Oyun: Denizaltındaki Pi Pa Po adlı ülkede, tüm balıklar mutlu yaşarlarken, kocaman bir ahtapot (Lider canlandırır) çıkagelir ve balıkların rahatı bozulur

Ahtapot, balıkların rahatça gezmelerine izin vermemektedir Balıklar bir şey yapamazlar, çünkü ahtapot kocamandır, kendileri ise minicik Sonunda bir balık, Büyük Bilge Kılıç Balığı TiTaTo'ya akıl danışmayı önerir Gidip sorarlar TiTaTo onlara, "ahtapota karşı tek tek bir şey yapamazsınız, ancak bir araya gelir, güçlerinizi birleştirirseniz, onu gönderebilirsiniz" der. (Burada çocuklara ipuçları verilir ama, çözümü onlar bulmalıdır) Balıklar birleşir (örtüleri kullanır, sandalyelere çıkar) kocaman, dev bir balık olurlar. Ahtapotun ödü patlar, korkuyla kaçar. Sonra da bu zaferlerini kutlarlar.

Uçurtma Draması

Öğretmen ve çocuklar sınıfta dağınık şekilde dururlar. Öğretmen:

Kollarınızı yana açın ve bir uçurtma gibi durun.

Şimdi herkes bana hangi renk olduğunu söylesin. (Öğrencilerin renklerini ifade etmelerine fırsat verilir.)

Evet şimdi yavaş yavaş gökyüzüne yükseliyoruz. (Yavaş yavaş ayak ucuna yükselmeleri istenir. )

Artık gökyüzündeyiz. Bir uçurtma gibi sağa sola zikzak çizerek uçun (Çocuklardan söylenenleri dramatize etmeleri istenir.)

Şimdi sıra ile herkes aşağıda gördüklerini anlatsın. (Sıra ile öğrencilerden ifade etmeleri sağlanır. )

Yoooo… olamaz rüzgâr çıktı ve çok sert esiyor vvvvvuuu…. (Öğrencilerden daha savruk hareket etmeleri beklenir)

Rüzgârla baş etmek çok zor olmaya başladı. Hadi aşağıya inin (Aşağı inmeleri ve yerlerine oturmaları istenir.)

Ben Bir Radyo Olsaydım

Öğrencilerin sınıfın ortasında daire olmaları sağlanır. Çocuklara ‘hepiniz birer radyosunuz ben sizi yeni aldım’ der öğretmen. Her çocuğa teker teker yaklaşarak burnuna dokunarak radyoyu açar. Şimdi biraz haber dinleyeyim der. Çocuğun bir haber sunması sağlanır. Radyom güzel çalışıyor denip kapatılır. Başka bir çocuğa geçilir. Biraz müzik dinlemek istiyorum der öğretmen. Çocuğun burnuna dokunarak açar. ( bazı çocuklar utangaç oluyor sesleri çıkmıyor kulağına dokunularak sesi açılabilir yada fişi çıkmış denip sırtına fiş takılıyormuş gibi davranılabilir) Radyolardan hava durumu, masal, reklam vb. çalışmalar istenir. Bu arada öğretmen radyo müzik çaldığında müziğe uygun oynayıp çocuk üzücü bir haber anlattığında üzülme davranışı sergileyebilir. bunlar çocukların motivasyonunu arttırır. 6 yaş grubu çocukların zevkle katıldığını gördüm. eğer sizde denerseniz sonuçlarını yazarsanız sevinirim.

Karda Eğlence

Öğretmen yüksek sesle anlatmaya başlar.

Kar yağıyor, bahçeye çıkmak için giyinelim. (Palto, çizme, eldiven giyme hareketleri)

Her taraf karla kaplı haydi karda yürüyelim. (Ayakları kaldırarak ve dizleri bükerek yürüme)

Kardan adam yapalım (Yere eğilme karı avuçlama ve kardan adam yapma hareketleri)

Üşüdük, ısınalım. (Zıplama kolları hareket ettirme, elleri birbirine sürtme)

Şimdi de kartopu oynayalım. (Kar topu yapma birbirine atma)

Karları küreyerek yolları açalım. (Kürekle karları iki tarafa atma)

Sınıfa dönme zamanı geldi. (Koşarak hoplayarak yürüme)

İçeriye girelim.

Okul Öncesi Drama Etkinlikleri ile Hayatı Tanıyacaklar!

Okul öncesi yaratıcı drama örnekleri verdik. Yaratıcı drama kurslarında yapılan okul öncesi drama etkinlikleri ile çocuklar farklı olay ve durumlarda neler yapabileceklerini öğrenecekleri eğlenceli bir süreç deneyimlemiş oluyorlar. Yaratıcı drama kursları sayesinde yaşıtlarıyla bir araya gelerek bahsettiğimiz okul öncesi drama örnekleri ve farklı okul öncesi drama etkinlikleri üzerinde çalışarak paylaşmayı, grupla hareket etmeyi, karar vermeyi, duygularını ifade etmeyi öğreniyorlar. Yaratıcı drama etkinlikleri çocuğun gelişimini bütüncül olarak destekliyor. 

Siz de çocuğunuzla yapacak bir aktivite arıyorsanız sayfamızdaki okul öncesi yaratıcı drama örnekleri ve okul öncesi drama etkinliklerinden yararlanabilirsiniz. Onunla hem eğlenceli hem de öğretici anlar geçirin… 

[widget-172]

Yorum Yap

Bilgi Al - Kayıt Ol
Bilgi Al - Kayıt Ol En Yakın Şubemiz İçin Tıklayın.