Drama Akademi MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Yaratıcı Drama Aşamaları – İyi Bir Drama Etkinliğinin Unsurları

Yaratıcı Drama Çalışmalarında Sizi Neler Bekliyor?

Yaratıcı drama doğaçlamalardan meydana gelse de ilerleyişi sistematik olan ve kendi içinde kurallar içeren bir etkinliktir. Yaratıcı drama lideri tarafından belirlenecek konu ve süreç neticesinde çocuk ve yetişkinler drama çalışmalarını gerçekleştirirler. Yaşa, ihtiyaçlara, öğrenme özelliklerine ve gruba göre belirlenen yaratıcı drama etkinlikleri, belirli aşamaların takibiyle hayata geçer. 

Çocuklar, gençler ya da yetişkinlerle yapılan yaratıcı drama çalışmalarında ısınma ve rahatlama, rol oynama ve pandomim, oluşum ve değerlendirme aşamaları yer alır. Bu aşamalara geçmeden önce yaratıcı dramanın ana unsurlarına ve planına bir bakalım.

Dramanın Ana Unsurları ve Yaratıcı Drama Planı

Drama aşamalarının akıcı ve kusursuz geçmesi için dramanın ana unsurları sağlanmalıdır. Bunlar; drama lideri, drama grubu, materyaller ve uygun ortam olarak sıralanabilir.

Drama lideri; grubun yapacağı drama etkinliğini önceden planlayan kişidir. Gruba drama etkinliği hakkında bilgi verir, fiziksel ve psikolojik olarak etkinliğe ısınmasını sağlar, grubu yönetir ve yönlendirir.

Drama grubu; yaratıcı dramaya katılanlardır. Materyaller; yaratıcı drama aşamaları için gerekli araç gereçlerdir. Bunlar; top, lastik, yastık, oyuncak, maske vb. Ortam; drama etkinliğinin yapılması için gereken alandır. Havadar, hijyenik, güvenli ve kapalı ortam olması uygundur. 

Yaratıcı drama planı ise; drama etkinliğinin yol göstericidir. Drama liderinin hazırladığı yaratıcı drama planında; konu, öğrencilere kazandırılmak istenen hedef, hedefe ulaşmak için kullanılan materyal ya da içerikler, ortam, konunun çerçevesi, öğrencilerin rolü, öğretmenin rolü ve süre yer alır. Bu unsurlar açık ve anlaşılır bir şekilde yaratıcı drama aşamaları içerisinde yer almalıdır. 

Yaratıcı drama bileşenleri olan ana unsurlar ve drama planı sayesinde yaratıcı drama aşamaları akıcı bir şekilde işler, öğrenciler etkinlikten maksimum verim alırlar.

Yaratıcı Drama Aşamaları

“Drama aşamaları nelerdir?” sorunuza yanıt verecek olursak; ısınma, rol ya da doğaçlama, oluşum ve değerlendirme diyebiliriz. Ayrıntılarına birlikte bakalım: 

Isınma ve rahatlama

Yaratıcı drama aşamaları ilk olarak ısınma ile başlar. Bu aşamada bedenin harekete geçtiği spor, dans ve harekete dayalı çalışmalar yapılır. Sırayla omuz, bel, bacak ve ayak eklemleri çalıştırılır. Sağa-sola veya öne arkaya eşit sayıda hareketler yapılır. Vücuttaki gerginlik noktalarından hareketle yanak kasları ve dudaklar, sırt kasları, kol altı kasları, kalçalar, uyluk, bacak arka kasları, ayak tarak kemiği çalıştırılır. Drama aşamalarındaki ısınma ve rahatlama kısmında amaç çocuk, genç ya da yetişkinin drama etkinliğine hazırlanmasını, stres ve gerginlikten uzaklaşmasını sağlamaktır.

Oyun

Drama aşamaları arasında oyun da var elbette. Çocuklar oyun aşamasında özgürce oyun oynarlar. Kazanımlara katkı sağlayacak şekilde seçilen oyunlar ısınmayı da destekler. Ele alınacak konuya göre oyunlara eklemeler yapılabilir. Oyunlarla elde edilen rahatlık rol oynamada da etkisini gösterir. Oyun aşamasının amacı, çocuğu ya da yetişkini canlandırma/doğaçlama aşamasına hazırlamaktır. 

Canlandırma / Doğaçlama 

Bir planlama yapılmaksızın, drama konusuna göre katılımcıların içinden geldiği gibi canlandırma yapmasını öngören bölümdür. Yaratıcı drama aşamaları arasında en önemlisi olan doğaçlamada kişi çevresinde karşılaştığı olayları canlandırabilir, gerçek yaşama hazırlık yapabilir. Ya da tamamen doğa, duygu, canlı-cansız nesneler üzerinden seçilen konularla içinden geldiği gibi hareket edebilir. 

Yaratıcı drama aşamaları içerisinde canlandırma kısmı yetişkinler için işbölümü yaparak rollerin dağıtılmasıyla gerçekleşir. Bir canlının ya da cansız nesnenin karakterine bürünerek canlandırmalar yapılır. Rol oynama ve doğaçlama unsurları devreye girer.

Pandomim

Drama aşamaları sırasından pandomim de uygulanabilir. Çocuk ya da yetişkin katılımcılar anlatımın mimik, jest ve hareketlerle yapıldığı diyalog ve monoloğun olmadığı pandomim ile rollerini canlandırırlar. 

Oluşum

Yaratıcı drama aşamaları arasında yer alan oluşum, önceden tasarlanmış sonuçların ortaya çıktığı aşamadır. Bu aşamada rastgele bir sanat ürünü ortaya çıkabilir. Bu; bir şiir, bir karikatür, bir resim, bir öykü, bir günlük veya bir mektup olabilir. Katılımcılar yaratıcılıklarını oluşum aşamasında daha net ortaya koyarlar. Oluşum aşaması planlama yapılırken üzerinde iyi düşünülmesi gereken bir aşamadır. 

Değerlendirme

Yaratıcı drama etkinliklerinde elde edilen sonuçlar bu aşamada değerlendirilir. Drama liderinin soruları ile duygu ve düşünceler paylaşılır, elde edilen kazanımlar üzerine konuşulur. 

Yaratıcı Drama Etkinlikleri Hayatın ta Kendisi! 

Sonuç olarak yaratıcı drama aşamaları yaşayarak ve deneyimleyerek gerçekleşen bir süreci kapsar. Tek yönlü bilgi vermekten çok katılımcıların çok boyutlu öğrenim sağlaması, etkinliğin her aşamasında aktif olarak yer alması yaratıcı dramanın temel noktasıdır. Yaratıcı drama aşamaları sırasında çocuk, genç ve yetişkin yaşantı zenginliği kazanarak farklı deneyimler elde ederler. Grup olarak hareket eder, değerlendirme yapar ve kazanımlarını gözlemlerler. 

Siz de çocuklarınızın eğitici drama aşamaları sayesinde sosyal, sorumluluk sahibi, grup bilinci olan, hayata farklı açılardan bakan, sorgulayan, üreten ve eleştiren biri olmasını sağlayabilirsiniz. Bu durum sizin için de geçerli. Dramanın yaşı olmaz!

[widget-172]

Yorum Yap

Bilgi Al - Kayıt Ol
Bilgi Al - Kayıt Ol En Yakın Şubemiz İçin Tıklayın.