- Konu Başlıkları
- Her Yaşa Uygun Drama Etkinlikleri Var!
- Yaratıcı Drama Konuları ve Türleri Neler?
- Yaratıcı Drama Dersi Etkinlikleri – Çocuklar Bu Oyunları Çok Sevecek!
- Drama Etkinlikleri Çocukların Özgüvenlerini Artırmanın Harika Bir Yolu!
Her Yaşa Uygun Drama Etkinlikleri Var!
Yaratıcı drama dersi etkinlikleri, çocuk hayal gücünü geliştiren, yaratıcı düşünmelerini sağlayan, aynı zamanda da onlara yepyeni bir bakış açısı kazandıran faydalı programlardır. Çocuklar yaratıcı drama etkinlikleri ile hem çok eğlenir hem de sosyal, zihinsel ve ruhsal gelişimi için önemli olan pek çok avantaj sağlar.
Amerikalı bir yaratıcı drama kursu öğretmeni, drama etkinliklerini gerçek dünyadaki durumları, hayal gücünün etkisiyle canlandırma ve farklı rollere bürünme olarak açıklıyor. Aslında drama etkinliğinin özeti tam da bu. Gerçekle hayal gücünün birleşimi.
Yaratıcı Drama Konuları ve Türleri Neler?
Yaratıcı drama konularının iki türü vardır. Yapılandırılmış yaratıcı drama etkinlikleri ve yapılandırılmamış yaratıcı drama etkinlikleri. Yapılandırılmış yaratıcı drama etkinliklerinde çocuklara ilerleyeceği ipuçları verilir ve çocuklar aralarından seçim yaparak çözümleri keşfederek oyunu sürdürür.
Yapılandırılmamış yaratıcı drama dersi etkinliklerinde ise çocuklar kendi senaryolarını yazma ve kendi rollerini üstlenmede özgürdür. Yaratıcı drama etkinlikleri ortaokul ve yaratıcı drama örnekleri okul öncesi dönemde sıklıkla kullanılır. Aslında küçükken her birimizin oynadığı evcilik de bir yaratıcı drama etkinliğidir.
Yaratıcı Drama Dersi Etkinlikleri – Çocuklar Bu Oyunları Çok Sevecek!
Kreşlerde ve yaratıcı drama kurslarında en çok işlenen yaratıcı drama konularını sizlerle paylaşacağız. Bu arada her bir drama etkinliğine başlamadna önce ısınmak, takım oluşturmak ve birlikte düşünmek için bir zaman ayrılması gerektiğini unutmayın… İşte, yaratıcı drama etkinlikleri:
Yaratıcı Drama Dersi Etkinlikleri – Taksi: Dört sandalyeyi arka arkaya ikişerli olarak dizin. Oluşturduğunuz bu araba modeli için bir şoför seçin. Üç kişiden her birine bir yolcu olarak farklı karakterlere bürünmesini ve her birinin farklı bir konudan bahsetmesini söyleyin. Örneğin; 1. yolcu, okula yetişmeye çalışıyordur, çok telaşlıdır. Saatine bakma, yüzünde telaşı yansıtma ve yolu takip etme gibi davranışlar sergilemelidir.
2. yolcunun karnı ağrıyordur ve hastaneye gidecektir. Karnının tutup yüzünde ağrı ifadesi oluşturması ve kıvranması beklenir.
Bu şekilde dört yolcunun da farklı karakterlere büründüğü drama etkinliği hem komik hem de sürükleyici olacaktır.
Yaratıcı Drama Dersi Etkinlikleri – Caddeyi Geç: En çok oynanan yaratıcı drama etkinliklerinden biri olan Caddeyi Geç için lider, tüm öğrencileri bir noktada toplar. Kendisi de onun tam karşısına geçerek onlara önlerinde bir cadde olduğunu düşünmelerini söyler. Ve her bir çocuğa, farklı bir karakter vererek karşıdan karşıya bu şekilde geçmesini ister. Bu esnada trafik sıkışık, hava yağmurlu veya cadde gürültülü olabilir. Bu durumlar da mimiklerle tasvir edilmelidir. Örneğin, 1. çocuğun karşıya bir tavuk olarak geçmesini, 2. çocuğun ise karşıya düşünceli bir insan gibi geçmesini söyleyebilirsiniz.
Yaratıcı Drama Dersi Etkinlikleri – Ayna Ayna: Geldik 3. drama etkinliğine. Muhtemelen çocukluk döneminde “Eski Minder” oyununu oynayan herkes bu yaratıcı drama etkinliğine aşinadır. Ayna Ayna oyununda, oyuncular ikişerli olarak karşı karşıya getirilir ve her birine bir hareket yapması söylenir. Bu bir hayvan taklidi olabileceği gibi, jest ve mimik de olabilir. Daha sonra da karşıdaki kişinin ayna misali onun yansıması olması ve aynı ifadeyi tekrarlaması beklenir.
Bu oyunları, yaratıcı drama etkinlikleri ortaokul ve yaratıcı drama örnekleri okul öncesi dönemde de uygulayabilirsiniz. Tabii ki bir drama liderinin bulunması, doğru yönlendirmeler yapılması ve çocukların gözlemlenebilmesi açısından önemli.
Drama Etkinlikleri Çocukların Özgüvenlerini Artırmanın Harika Bir Yolu!
Çocukları yaratıcı drama dersi etkinlikleriyle buluşturmak, yeni şeyler keşfetmelerini, denemekten korkmamalarını, egzersiz yapmalarını ve hızlı düşünmelerini sağlar. Yani çocuklar için aslında bir oyun gibi görünen yaratıcı drama etkinlikleri aslında gelişimleri için çok önemli olan bir eğitim metodudur.
Üstelik her bir drama etkinliğinde yalnızca zihinsel ve sosyal olarak yol katetmezler, aynı zamanda da daha aktif, enerjik ve hareketli bir yaşam tarzını benimserler.
[widget-172]