- Konu Başlıkları
- Drama Etkinlikleri Nelerin Gelişmesine Katkı Sağlar?
- Dramanın Çocuğun Gelişimine Etkileri – Çocuğunuzda Gözle Görülür Değişimler Yaşayacaksınız!
- Yaratıcı Drama Etkinliklerinin Çocuğun Gelişim Alanlarına Etkisi – Sosyal Gelişim
- Yaratıcı Drama Etkinliklerinin Çocuğun Gelişim Alanlarına Etkisi – Ruhsal Gelişim
- Yaratıcı Drama Etkinliklerinin Çocuğun Gelişim Alanlarına Etkisi – Zihinsel Gelişim
- Yaratıcı Drama Etkinliklerinin Çocuğun Gelişim Alanlarına Etkisi – Fiziksel Gelişim
- Dramanın Dil Gelişimine Etkisi Nedir?
- Dramanın Çocuğun Gelişimine Etkileri Bunlarla Sınırlı Değil!
Drama Etkinlikleri Nelerin Gelişmesine Katkı Sağlar?
Yaratıcı drama etkinliklerinin çocuğun gelişim alanlarına etkisi, ailelerin en çok merak ettiği konulardan biridir. Drama uygulamarının çocuk gelişimine etkileri; sosyal, zihinsel, fiziksel ve ruhsal olarak kendini gösterir. Her yaşa uygun olarak planlanan yaratıcı drama etkinlikleri, çocukların eğlenirken öğrenmesini ve yepyeni beceriler kazanmasını sağlamaktadır.
Çocuklar, yaratıcı dramanın faydalarını görürken bir yandan da hoşça vakit geçirmenin, faydalı bir hobi edinmenin ve kendi yaş gruplarıyla bir arada bulunmanın tadını çıkarır. Drama uygulamalarının çocuk gelişimine etkileri ile ilgili olarak uzmanlar, tüm sanatların bir miktar da olsa yaratıcı drama içerdiğinden bahsetmişlerdir. Yani dramanın kültürel boyutunun göz ardı edilemeyeceğini vurgulamışlardır.
Dramanın Çocuğun Gelişimine Etkileri – Çocuğunuzda Gözle Görülür Değişimler Yaşayacaksınız!
Yaratıcı drama etkinliklerinin çocuğun gelişim alanlarına etkisini dört başlık altında toplamak gerektiğinden bahsetmiştik. Fiziksel, sosyal, zihinsel ve ruhsal… Şimdi drama etkinlikleri nelerin gelişmesine katkı sağlar, birlikte bakalım.
Yaratıcı Drama Etkinliklerinin Çocuğun Gelişim Alanlarına Etkisi – Sosyal Gelişim
Dramanın çocuğun gelişimine etkilerinden biri de sosyal kazanımlardır. Çocuklar, yaratıcı drama aktiviteleri ile iş birliği içinde çalışmayı, dayanışmayı ve paylaşmayı öğrenir. Ayrıca çocukların yepyeni arkadaşlık ilişkileri kurmaları ve sosyal bir çevre edinmeleri de yaratıcı dramanın faydalarındandır. Bunun dışında ise drama uygulamalarının çocuk gelişimine etkileri olarak iletişim becerilerini güçlendirme, öz farkındalığı geliştirme, hayal dünyasının sınırlarını zorlama, bağımsız düşünme, duygularını ifade etme, sosyal farkındalık oluşturma, empati kurma, takım çalışmasına katılma, bir bütünün parçası olma, empati kurma ve saygı duyma gibi özellikleri sayılabilir.
Yaratıcı Drama Etkinliklerinin Çocuğun Gelişim Alanlarına Etkisi – Ruhsal Gelişim
Dramanın çocuğun gelişimine etkilerinin her yaşta farklı olduğunu söylemiştik. Özellikle gelişim çağındaki ve ergenlik dönemindeki çocukların yaşadığı gelgitli durumlarda yaratıcı drama etkinlikleri iyileştirici bir güce sahiptir. Bunun dışında ise dramatik etkinliklerin çocuğun gelişimine etkileri; özgüveni artırma, odaklanma ve konstrasyon becerilerini geliştirme, yaratıcı düşünme, özdisiplin, özbenlik ve özsaygı iyileştirme, hafızayı keskinleştirme, rahatlama, motive olma ve pozitif düşünme gibi olarak sıralanabilir.
Yaratıcı Drama Etkinliklerinin Çocuğun Gelişim Alanlarına Etkisi – Zihinsel Gelişim
Elbette yaratıcı drama etkinliklerinin çocuğun gelişim alanlarına etkisinde ruhsal ve sosyal kazanıımlar çok önemli ancak gelişim dönemindeki çocuğunuzun zihin sağlığını çok daha fazla önemsediğinizi biliyoruz. Özellikle okul öncesi drama faydaları, çocukların zihinsel becerilerini iyileştirmede, düşünme, anlama ve kavrama yeteneklerini geliştirmede etkisini göstermektedir. Bunun dışında drama etkinlikleri nelerin gelişmesine katkı sağlar diyorsanız da çocuğunuzun problem çözme, bağlantı kurma, hızlı ve analitik düşünme, kavrama gibi kazanımlar sağlayabileceğini söyleyebiliriz.
Yaratıcı Drama Etkinliklerinin Çocuğun Gelişim Alanlarına Etkisi – Fiziksel Gelişim
Dramanın çocuğun gelişimine etkilerinde fiziksel nasıl bir kazanım olabilir ki dediğinizi duyar gibiyiz… Yaratıcı drama kurslarında oynanan oyunlar, edilen danslar, zıplamalar, atlamalar ve koşmalar, çocukların hareketlerini ve enerjilerini artırarak daha dinamik bir yaşam tarzına sahip olmalarını destekler. Ayrıca drama uygulamalarının çocuğun gelişimine etkilerinden biri de koordinasyon ve esnekliklerini geliştirmesidir.
Dramanın Dil Gelişimine Etkisi Nedir?
Yaratıcı drama etkinliklerinin çocuğun gelişim alanlarına etkisinden biri de sözlü ve sözsüz ifade becerilerini güçlendirmesidir. Çocuklar, drama kurslarında yaptıkları sahne, rol ve doğaçlama çalışmaları ile kelime dağarcıklarını geliştirir, kendilerini daha iyi ifade etmeye başlarlar. Ayrıca beden dili çalışmaları ile de jest ve mimiklerini daha etkili kullanmayı öğrenirler. Dramanın dil gelişimine özellikle okul öncesi dönemde kendini gösterir.
Dramanın Çocuğun Gelişimine Etkileri Bunlarla Sınırlı Değil!
Yaratıcı drama etkinliklerinin çocuğun gelişim alanlarına etkisini dil gelişimi, fiziksel, sosyal, ruhsal ve zihinsel olarak anlattık. Ancak dramada her yaş grubunda farklı etkiler görülebiliyor. Okul öncesi drama faydalarının yoğun olduğu ve çocuk gelişimini doğrudan etkilediği uzmanlar tarafından da bildiriliyor.
Siz de 3 ila 14 yaş aralığında bir çocuğa sahipseniz ve çocuğunuza çok yönlü bir gelişme kazandırmak istiyorsanız dramatik etkinliklerin çocuğun gelişimine etkilerini görmek için Drama Akademi’yi ziyaret edebilirsiniz.
[widget-172]