- Konu Başlıkları
- Yaratıcı Drama Örnekleri ile Hayal Dünyalarına Katkıda Bulunun!
- Yaratıcı Drama Örnekleri – Gerçek Dünyanızı Yaratıcılıkla Şekillendirin…
- Drama Örnekleri ile Gelişimlerini Destekleyin!
Yaratıcı Drama Örnekleri ile Hayal Dünyalarına Katkıda Bulunun!
Yaratıcı drama etkinlikleri, son yıllarda eğitimde sıkça kullanılıyor. Modern eğitim sistemlerinin hayatımıza girmesiyle birlikte çocuklar “yaparak ve yaşayarak” öğreniyor, deneyimliyor ve öğrenmeleri kalıcı hale geliyor. Yaratıcı drama örnekleri de bu durumu destekleyerek çocukların yaratıcılıklarını arttırıyor, sosyal becerilerini geliştiriyor, özgüven kazandırıyor, iletişim ve ifade becerilerini destekliyor.
Sayfamızda sizler için yaratıcı drama örnekleri ilkokul, yaratıcı drama örnekleri 1.sınıf ile yaratıcı drama örnekleri okul öncesi alternatiflerimizi paylaşacağız. Siz de çocuklarınızla eğlenceli bir yaratıcı drama aktivitesi yapabilirsiniz.
Yaratıcı Drama Örnekleri – Gerçek Dünyanızı Yaratıcılıkla Şekillendirin…
Yaratıcı drama etkinlikleri planlanırken çocuğun yaşı, öğrenme hızı, ilgi ve istekli olması, eğitimin amaçları ilk sırada tutulur. Hayal gücünü destekleyecek ve onu hayata hazırlayacak etkinlikler tercih edilir. Hızlı düşünme ve karar verme becerilerini geliştirecek, iyi alışkanlıklar edinmesini sağlayacak, grup çalışması ve sorumluluk bilinci kazandıracak yaratıcı drama örnekleri kullanılır. Çocuklarınızla yapabileceğiniz yaratıcı drama örnekleri:
Fırtına – Drama Örnekleri
Bir grup çocuk limandan kaçırdıkları bir gemiyle bir yolculuğa çıkar. Yolculuk esnasında deniz canlılarıyla karşılaşırlar. Büyük bir fırtına çıkar, gemi batar ve bir adaya çıkarlar. Adada değişik maceralar atlatırlar ve Büyücü Gargamel’in tuzağına düşerler. Tuzaktan kurtulurlar ve hep birlikte dans ederler. Bütün bu olanlar bir rüyadır. Bu rüya ders sırasında hayal kuran bir çocuğun rüyasıdır.
Gülmeyen Adamı/Prensesi/Kralı Güldürmece
Hummalı bir hastalığa (gülmeme hastalığına) yakalanmış bir kişinin (prenses veya kral) ebeveynleri, doktorlardan medet bulamamışlardır ve komedyenlerden yardım almaya karar verirler. Komedyenler bir yeteneğini göstererek hastayı iyileştirmeye çalışırlar. Başarılı olamayanlara komik bir ceza verilir.
Prensesi Güldürme Oyunu – İstanbul Robert Çocuk İnceleme Merkezi
Ormandaki Tuzaklar – Drama Örnekleri
Yaş: 5–6
Süreç: Tüm sınıf
Amaç: Verilen bir problem durumunu çözebilme
Kazanım: Probleme çeşitli çözüm yolları söyleme
Materyal: Tuzak hazırlamak için ip, su birikintisi için mavi karton ve renkli fon kartonlarından hazırlanmış çiçekler.
Öğretmen daha önceden kartlara resimler hazırlamıştır. Bu resimler nesnenin nerede bulunduğunu gösteren şekildedir. Örneğin; köpeğin kulübenin içinde olması, vazonun masanın üstünde bulunması, tavuğun kümesin dışında olması vb. bu resimler büyük kartlara hazırlanır ve öğrencilere tek tek gösterilir. Öğrenciler resme bakarak varlıkların nesnelerin neresinde bulunduğunu söylerler. Nesnenin nerede bulunduğunu doğru söyleyen çocuk diğer arkadaşları tarafından alkışlanır. Etkinlik böyle devam eder daha sonra rahatlama çalışmalarına geçilir
Serçenin Kahvaltısı – Drama Örnekleri
Yaş: 5-6
Hedef: Estetik özellik oluşturan ürünler oluşturabilme
Süreç: Bütün sınıf
K8: Sunularında hayali /gerçek nesneler kullanır
-Öğretmen yüksek sesle anlatır
(Çocuklar hareketleri istedikleri gibi canlandırırlar.)
- Bir ağacın dalında uyuyan serçe uyandı
(Çocuklar yere çömelir, kolları yukarı kaldırır ve çırpar.)
-Kuş çok yükseklerde uçuyor
(Çocuklar kuş gibi uçarak yükseklerde olduklarını düşünürler.)
-Kuş solucan bulmak için alçaklara indi.
(Çocuklar kollarını yana açarak ve dikkatle bakarak sınıfta dolaşırlar.)
-Sonra serçe bir solucan buldu.
(Çocuklar çömelir eller yerde baş önde)
-Kuş ağaca geri döndü en yüksek yerine kondu
(Kollar yanda uçma hareki yaparak ağaca geri dönerler.)
Öykü Yazmak – Drama Örnekleri
Ormana kral seçilmek isteyen hayvanların öyküsü, ısırgan otunun öyküsü, Pasaklı Pakize’nin öyküsü vb. başlıklardan öykü yazma ve oynama.
Bir öykü:
Bir ülke ve bu ülkede yaşayan insanlar, bir kral ve bu kralın kızı.
-Bu kralın kızı yıllar önce dans ederken sakatlanır ve yürüyemez. Tüm tedavilere rağmen olumlu sonuç alınamaz. Kral ülkesinde eğlenceyi ve dansı yasaklar. Ülkedeki insanlar çok mutsuzdur. Çünkü eğlenememektedirler. Sonunda kralın kızını kaçırmaya karar verirler ve kaçırırlar. Onun iyileşmesi ve dans etmesi için her yolu denerler. Kraldan eğlenmenin serbest bırakılması için söz isterler, kız iyileşir. Sarayda eğlence düzenlenir ve herkes yeniden eğlenerek mutlu olur.
Fırça Nerde? – Drama Örnekleri
Çocuğa önünde duvar olduğunu varsayması söylenir. “Yanımıza bir kutu kırmızı boya alıyoruz ve ellerimiz fırça olsun. Bu duvarı boyayalım” denir. Çocuk ellerini fırça gibi kullanarak duvarı boyuyor gibi davranır. Sonra fırça temsili olarak yıkanır. Şimdi de yanımıza sarı boya alıyoruz, bu sefer de ayağımız fırça olsun, kırmızı duvarı sarıya boyayalım” denir. Çocuk bu sefer de ayağını fırça gibi kullanır. Duvarı boyamaya başlar. Sırayla, dizler, dirsekler, sırt gibi vücut bölümleri fırça olarak düşünülür ve duvar her seferinde değişik renge boyanır. Drama çalışması bittiğinde çocuğa en çok hangi fırçayı sevdiği, başka hangi vücut bölümleri fırça olarak kullanılabilineceği ve drama çalışması sırasında neler hissettiği sorulur.
Mısır Patlatma Oyunu – Drama Örnekleri
Bu oyundan önce lider çocukla birlikte mısır patlatırsa oyun daha anlaşılır hale gelir. Lider olan kişi çocuğa mısır olduğunu söyler ve çocuğu ateşin üzerindeki tencereye koyuyor gibi yapar. Lider tencereyi salladıkça mısırlar da sallanır. Biraz zaman geçince ateş hızlanır ve mısır yavaş yavaş patlamaya başlar. Patlayan mısır kendini yere atar.
Dans Eden Kelebekler – Drama Örnekleri
Sınıfa renkli tül, ipek, şifon, hafif kumaştan eşarplar getirilir ve sınıfın ortasına bir sepet koyularak eşarplarda içine koyulur. Çocuklara; “Şimdi hep beraber ‘Dans Eden Kelebekler’ isimli oyunu oynayacağız. Ama ilk önce ortadaki sepetin çevresinde el ele tutuşup bir daire oluşturalım.” denir. Çocuklar ortadaki eşarplardan ikişer tane alıp ceplerine koyarlar.
- Şimdi biz eşarplarımızla dans etmek ve oynamak istiyoruz. Bir hayvanı canlandıracağız. Hangi hayvan olabilir dersiniz? Bir kelebek evet evet onun da kanatları bizim eşarplarımız gibi ince.
- Bir kelebek bu kadar güzel kanatlara sahip olmadan önce nasıldı? Kim biliyor?
- Önce çok küçük bir yumurta idi. Bir anne kelebek, bu yumurtayı yumurtlar. Bu yumurtadan küçük tırtıl oluşur. Bu tırtıl durmadan yer yer ve şişmanlar. Daha sonra kendine çok sağlam küçük bir ev yapar. Buna KOZA denir.
- Bir süre sonra bu kozanın içinden o çok güzel kelebek çıkar.
- Bu gelişimi şimdi biz bir dansla canlandıracağız.
- Bu hikayeyi biz nasıl canlandırabiliriz? Bir düşünelim.
- Biz bir yumurta gibi yere yatalım. Bir tırtıl gibi yerde yürüyelim ve sanki yerdeki otları toplayalım, yer gibi yapalım.
- Daha önce cebimize koyduğumuz eşarpları üzerimize serelim ve kendimize bir koza oluşturalım. Bir süre hareketsiz duralım ve daha sonra kollarımızı ve bacaklarımızı gererek kozanın içinden çıkalım. Her iki elimizde iki eşarp onlar bizim renkli kanatlarımız olsun, tıpkı kelebeğinki gibi. Odanın içinde önce dikkatli, sonra cesaretle kollarımızı çırpalım.
- Kelebekler bir baloya giderler. Burada iki kelebek karşılıklı durur ve dans etmeye başlarlar. Birbirlerinin etrafında dönmeye başlarlar. Daha sonra beş kelebek bir araya gelirler. Bir daire oluştururlar, dört adım içeriye gelecek şekilde toplanırlar ve dört adım açılırlar. Her çift bunu karşılıklı bir kere tekrarlar.
- Kelebekler şimdi çok yorgun, uyuyup bu güzel balodaki çiçekleri rüyalarında görmek istiyorlar. Kelebekler yere yatar ve uykuya dalarlar.
- Hepsi yine uyanır, kollarını gererler. Hepimiz şimdi tekrar çocuk olduk. Güzel kanatlarımızı ortadaki sepete koyalım.
Don- Kurtul Oyunu – Drama Örnekleri
Gruptakilerden bir ebe seçilir. Diğerleri kaçarlar. Ebenin dokunduğu kişi, ebe ona hangi pozisyonda dokunmuş ise o şekilde donar. Gruptaki diğer üyelerden herhangi biri, donmuş durumda bulunanlardan birinin karşısına geçerek aynı biçimi alırsa, donmuş olan kurtulur. Bu sırada ebeye yakalanmamaları gerekecektir. Ebe tüm katılımcıları yakalayıncaya kadar oyun sürdürülür.
Gazete Oyunu – Drama Örnekleri
Çocuklar 5’er kişilik gruplara ayrılır. Her bir grup için bir gazete sayfası yere serilir. Müzik eşliğinde gazetenin etrafında dans ederler. Müzik bittiğinde 5 kişi gazetenin üzerine çıkar. Ayağı gazetenin dışında kalan oyundan çıkacağından gazeteyi paylaşmaları önemlidir. Gazeteler ikiye katlanır. Oyun aynı şekilde devam eder. Oyun, gazete üzerinde birer oyuncu kalıncaya kadar devam eder. Gazete üzerinde kalan oyuncuya gazetenin kaç kez katlanmış olabileceği sorulur. Bilen oyunda gazeteci olur. Yerdeki gazeteleri toplar.
Heykel Olma – Drama Örnekleri
Grup daire şeklinde yere oturur, gönüllü iki kişi seçilir. Bunlardan bir tanesi gözünü kapatır. Diğeri istediği bir şekilde heykel olur. Gözü kapalı olan heykel olana dokunarak onun nasıl durduğunu anlamaya çalışır. İyice anlayınca onun olduğu şekle kendisi girer. Katılımcılar sırayla farklı duruşlarla oyunu sürdürürler. Sonra iki kişi, üç kişi heykel olarak değişik pozisyonlarda heykel oluşturulur.
Kayıp Olanı Bul
Yaş: 7 – 8
Kazanım: Eşyaları tanıyabilme ve var-yok kavramının gelişmesi, sosyal ve dil gelişiminin desteklenmesidir.
Açıklama: Öğretmen çocukların seviye ve dikkatlerini göz önünde bulundurarak birkaç eşya toplar. (defter, kalem, toka, bebek…) Çocuklara bunları dikkatle incelemeleri söylenir. Hazır olduklarında gözleri yumdurulur, öğretmen elindeki eşyalardan bir tanesini saklar. Çocuklara gözlerini açtırarak hangi eşyanın kayıp olduğunu bulmalarını istenir. Kayıp eşyayı ilk bulana bir sonraki oyunda saklanacak eşyanın seçimi bırakılır.
Kaç Kabak Oyunu – Drama Örnekleri
Bu oyun, çocuklar kaça kadar saymayı biliyorlarsa o kadar sayıda çocukla oynanır. Her çocuğa bir sayı verilir. Aralarında bir ebe seçilir.
Ebe sorar;
-Olsun, olsun, olsun…. Kim olsun? Beş kabak olsun…
Sözü beş numaralı kabak alır:
-Neden beş kabak olsun?
Ebe: Ya kaç kabak olsun ?
Beş numaralı çocuk: Olsun, olsun, olsun da sekiz ( yada istediği bir sayıyı söyler ) kabak olsun.
Sözü bu kez de sekiz numaralı çocuk alır:
-Neden sekiz kabak olsun?
vb. oyun böylece sürer. Oyun sırasında şaşıran ya da geciken çocuk oyun dışı kalır.
İtfaiyeci
Birbirlerinden 15 metre uzaklıkta paralel iki çizgi çizilir. Bütün öğrenciler çizginin biri üzerinde, yüzleri diğer çizgiye dönük olmak üzere yer alırlar. Karşı çizginin biraz gerisinde "İtfaiyeci" bulunur. Öğrencilerin hepsine 1'den 4'e kadar numara verilmiştir. Örneğin İtfaiyeci; "Yangın! Yangın! 1 numaralı istasyon " diye bağırır. Bir numaralar karşı çizgiye kadar koşup geri dönerler. Diğer gruplar da bu şekilde çağırılır. Bazen itfaiyeci; " 1 numaralı istasyon " diye bağırır. Bir numaralar karşı çizgiye kadar koşup geri dönerler. Diğer gruplar da bu şekilde çağırılır. Bazen itfaiyeci; " Yangın ! Yangın! Alarm var!" diye bağırır. O zaman bütün öğrenciler karşıya kadar koşup geriye dönerler.
Drama Örnekleri ile Gelişimlerini Destekleyin!
Yaratıcı drama etkinliklerinin çocukların zihinsel, bedensel ve sosyal gelişimlerini desteklediğini söyledik. Sizler de çocuklarınızın daha sosyal, aktif, sorumluluk sahibi, empati kurabilen, kendini doğru ifade eden ve daha mutlu bireyler olmalarını istiyorsanız yaratıcı drama örnekleri ile onlarla doyasıya eğlenin! Yaratıcı dramanın hayatına katacağı değişimi hemen görün…
[widget-172]