- Konu Başlıkları
- Doğaçlama mı Yoksa Metin mi? Tiyatro ve Dramanın Özgün Yanları
- Drama Tiyatrodan Yararlanan Bir Performans Türüdür!
- Peki Hiç mi Benzerlikleri Yok? Drama ve Tiyatro Arasındaki İlişki
Doğaçlama mı Yoksa Metin mi? Tiyatro ve Dramanın Özgün Yanları
Yaratıcı drama ve tiyatro kavramları ilk başta aynı şeyleri ifade ediyor gibi gözüküyor ancak benzerlikleri olsa da birbirinden tamamen ayrılar. Yaratıcı drama, temelde tiyatro tekniklerinden yararlanarak doğaçlama ve rol oynamayı merkeze alan bir grup çalışması olarak tanımlanırken tiyatro ise seyircisi olan, bir kurgusu ve metni olan, özel bir yerde oynanan, oyuncuların söz ve hareketleriyle olay ve durumu canlandırma sanatıdır.
Yaratıcı drama ve tiyatro arasındaki farklar sadece kavram olarak değil içerikte de belli başlı ayrımlarla karşımıza çıkıyor. Yazımızın devamında drama ve tiyatro ilişkisi ile bu farklara değineceğiz!
Drama Tiyatrodan Yararlanan Bir Performans Türüdür!
Dramanın kurgusal bir genellemeye dayanarak canlandırma etkinliği olduğunu, tiyatronun ise durum veya tasarıların sahnede canlandırılması için yazılmış olan bir sanat türü olduğunu belirttik. Drama tiyatrodan büyük ölçüde yararlanırken aralarındaki belirgin farklar şunlardır:
-
Tiyatro temelde seyirciyi merkeze alan bir gösteri sanatıdır. Dramanın ise seyircisi yoktur.
-
Tiyatroda profesyonel oyuncular yer alır, dramada herkes yer alabilir.
-
Yaratıcı drama ve tiyatro arasındaki farklar olarak tiyatronun; oyun yazarı, kostüm, makyaj, ışıklandırma, sahne tasarımına sahip olduğunu, dramada ise metin, kostüm ve makyajın önemli olmadığını hatta kullanılmadığını söyleyebiliriz.
-
Tiyatro metne dayalı, kurgusal bir çalışma iken drama rol oynama gibi grupla birlikte yapılan ve yaşantı paylaşımı olan bir süreçtir.
-
Drama ve tiyatro arasındaki farklar arasında drama çalışmalarında doğaçlama olduğu, tiyatroda ise ezber ve provaların yer aldığını belirtmek gerekir.
-
Yaratıcı dramada amaç oyunculuk yapmak değildir, olay ve durumu yaşamaktır. Tiyatroda ise oyunculuk yani sanat yapmak esas amaçtır.
-
Drama ile tiyatro arasındaki fark olarak yaratıcı dramanın mış gibi yapmaya dayalı olduğunu, spontaneye ve yaratıcılığa bağlı olduğunu söyleyebiliriz. Tiyatroda ise kurgulanmış sahneler vardır, yaratıcılık azdır.
-
Dramada süreç önemliyken tiyatroda sonuç önemlidir.
-
Yaratıcı drama ve tiyatro ilişkisi olarak baktığımızda drama yaşantılara dayanır tiyatro ise metinlere.
-
Tiyatroda fiziksel çalışma daha önemlidir, dramada ise soyutluk ve öznellik ön plandadır.
-
Drama ile tiyatro arasındaki farklar olarak dramada bir lider ve eğitmen varken tiyatroda bu kavramın yerini yönetmene bıraktığı söylenebilir.
-
Tiyatronun özellikleri olarak estetik her zaman ön plandadır, dramada böyle bir durum söz konusu değildir.
-
Yaratıcı dramada başlangıç ve sonuç olmayabilir, tiyatroda ise perdelerin başlangıcı ve sonucu bellidir.
-
Dramada anı yaşamak ve benliği ifade etmek önceliklidir. Tiyatroda önemli olan uncunun bir duygu durumunu, seyircide bir etki yaratacak şekilde sergilemesidir.
-
Yaratıcı drama ve tiyatro arasındaki farklar olarak dramada; ısınma, rahatlama, hazırlık, oyun ve değerlendirme gibi süreçlerin olduğunu söyleyebiliriz. Tiyatroda bu süreçler olmamakla birlikte sadece oyun sürecinin varlığından bahsedebiliriz.
-
Tiyatro yazarın yaşamından ya da çevresinden konular içerir. Dramada grubun yaşantılarına odaklanılır.
Yaratıcı drama ve tiyatro arasındaki farklar olarak drama katılımcılarının dünyayı algılama ve anlamlandırmaya çalışması da yer alır. Etkinlikler sırasında “Eğer bu durum benim başıma gelseydi nasıl davranırdım?” ile harekete geçilir. Önemli olan oyunculuk yeteneği değil konuya yaklaşımdır. Drama katılımcısı içinden geldiği gibi, doğal bir şekilde davranır.
Peki Hiç mi Benzerlikleri Yok? Drama ve Tiyatro Arasındaki İlişki
Yaratıcı drama ve tiyatro arasındaki farklar olarak tiyatronun bir metne dayandığını, yaratıcı dramada bu durumun olmadığını, dramada oyunculuktan çok deneyimlerin önemli olduğunu, tiyatroda estetik kaygının yer aldığını, dramanın bir gösteri olmadığını söyledik. Dramanın yaşantılara dayandığını, kostüm ve dekorun çoğu zaman olmadığını, bir lider eşliğinde gerçekleştiğini belirttik. Tiyatroda profesyonel oyuncuların yer aldığını, bir metin ve yönetmen dahil büyük bir kadroya ihtiyaç olduğunu, kostüm ve dekorun çok önemli olduğunu söyledik.
Peki hiç mi benzemiyorlar diyor olabilirsiniz. Drama ve tiyatronun her ikisi de grupla oynanır. Hem drama hem tiyatro canlı performans türlerine girer. İkisinde de tekrarlar yer alır, süreç yeniden yaşanabilir. Dramada da tiyatroda da değerlendirme ve tartışma bulunur. Dramanın kuralları daha esnekken tiyatroda da kurallar esnetilebilir, metinlerin unutulduğu yerde doğaçlamalar devreye girebilir.
Yaratıcı drama ve tiyatro arasındaki farklar bunlardı. Her ikisi de birbirinden beslenen tiyatro ve drama hayatımızda olmaya devam edecekler, iyi ki de varlar…
[widget-172]