- Konu Başlıkları
- Yaratıcı Drama Çocukların Olumlu Tutum ve Algı Geliştirmesini Sağlıyor!
- Çocukların Bakış Açısını Genişleten Bir Öğreti!
- Yaratıcılığı ve Hayal Gücünü Geliştirmek
- Demokratik Tutum ve Davranış Geliştirmek
- Eleştirel ve Bağımsız Düşünme Becerilerini Geliştirmek
- Sosyal Duyarlılık Yaratmak
- Duygunun Sağlıklı Biçimde Boşalımı ve Kontrolü
- Yaratıcı Drama Bireyin Kendini Tanıması ve Gerçekleştirmesini Amaçlar!
Yaratıcı Drama Çocukların Olumlu Tutum ve Algı Geliştirmesini Sağlıyor!
Yaratıcı drama, çeşitli etkinliklerle hayatı tanımayı, farklı olay ve olgulara karşı tutum geliştirmeyi, duygu ve düşünceleri doğru ifade etmeyi öğretiyor. Yaratıcı drama etkinlikleri ile hem çocuklar hem yetişkinler, bedenine, duygularına, düşüncelerine ve çevresine, olup bitenlere karşı daha bilinçli oluyor. Kişinin uyum, özgüven ve karar verme becerilerini geliştiren yaratıcı drama ayrıca bireyler arası farklara hoşgörüyle bakabilmeyi sağlıyor, problem çözme ve karşılaşılan problemleri yeni bakış açısıyla inceleme yeteneği kazandırıyor.
Yaratıcı dramanın bu faydalarını ortaya çıkaran ise dramanın temelinde yatan amaçlar oluyor. Yaratıcı dramanın amaçları hem eğiticiye hem de öğrencisine yol gösteriyor. Genel olarak amacı “yaparak ve yaşayarak öğrenme” olan yaratıcı dramanın amaçlarına yakından bakalım…
Çocukların Bakış Açısını Genişleten Bir Öğreti!
Günümüzde çocukların çevresi ve dünyası ile kurduğu iletişim kitle iletişim araçlarının kıskacına girmiş durumda. Bu da çocuğun öğrenmelerinin yaşantısal olmaktan çıkıp sadece bilişsel yollu gerçekleşmesine ve dolayısıyla onları yararlı ve işlevsel kılmasına çok az olanak tanınmaktadır. Oysa öğrenme süreçlerinde yaşantıların, duyguların ve düşüncelerin olaya dahil olması gerekir. Yaratıcı dramanın amaçları da işte tam bu noktada devreye girerek çocukların, ergenlerin ve gençlerin canlandırmalar yoluyla gerçek dünya ile kurgusal dünya arasında ilişki kurmasını, böylece bilinçlenmesini, tutum ve davranışlar geliştirmesini sağlamaktadır.
Yaratıcılığı ve Hayal Gücünü Geliştirmek
Yaratıcı dramanın amaçları arasında ilk olarak yaratıcılığı ve hayal gücünü geliştirmek yer alır. Yaratıcı drama etkinlikleri sayesinde çocuklara farklı bakış açıları kazandırılır, hayal güçleri desteklenir. Yeni düşünceler paylaşılır, eleştirme ve yargılama olmadan fikirler söylenebilir.
Demokratik Tutum ve Davranış Geliştirmek
Yaratıcı drama amaçları olarak çocuklara demokratik değerlerin öğretilmesi de gösterilebilir. Insan haklarına saygı duyma, açık düşünceli olma, özgürlüklere inanma ve değer verme, ortak kararlara saygı duyma gibi demokratik değerler anlatılır. Çocuğun da yardımsever, hoşgörülü ve anlayışlı bireyler olarak yetişmeleri sağlanır.
Eleştirel ve Bağımsız Düşünme Becerilerini Geliştirmek
Dramanın amaçları arasında elbette çocuğun bağımsız düşünmesini desteklemek de var. Yaratıcı drama her ne kadar grup çalışması olsa da çocukların her birinin kendi düşüncelerini aktarma hakları vardır. Etkinlikler sırasında her katılımcı kendi çalışmalarını ortaya koyar, sonuçta çıkan karakterlerin, davranışlarının ve hareketlerinin sebepleri sorulur, düşünme becerilerinin gelişmesine katkıda bulunulur.
Sosyal Duyarlılık Yaratmak
“Dramanın amaçları nelerdir?” sorunuza bir diğer yanıt olarak birlikte çalışma becerisini geliştirmek, işbirliğinin önemini aşılamak olarak cevap verebiliriz. Empati kurma becerilerine odaklanan yaratıcı drama etkinliklerinde çocuğun ya da yetişkinin kendini başkalarının yerine koyması sağlanır, böylece farklılıkları benimsemesi kolaylaşır. İnsanın doğasını anlaması ve yardımlaşma, sorumluluk alma, fayda sağlama gibi özelliklerini geliştirmesi sağlanır.
Duygunun Sağlıklı Biçimde Boşalımı ve Kontrolü
Yaratıcı dramanın amaçları olarak en önemlilerden biri de duyguların ifade edilebilmesidir. Oyunlarda rol alma, doğaçlama içinde hislerini paylaşma gibi aktiviteler sayesinde katılımcılar kaygı, stres, üzüntü gibi duygulardan sağlıklı bir şekilde arınabilirler. Duygularını çekinmeden canlandırırlar ve sözel-sözel olmayan ifade becerilerini geliştirirler.
Bunlarla birlikte yaratıcı dramanın genel amaçları:
-
Yaratıcılık ve estetik gelişimi sağlama
-
Eleştirel düşünme yeteneği geliştirme
-
Sosyal gelişim ve takım çalışması becerisini geliştirme
-
İletişim becerileri geliştirme
-
Etik değer anlayışlarını geliştirme
-
Kendini tanıma
-
Problem çözme becerilerini geliştirme
-
Dil becerilerini geliştirme
-
Sanat anlayışı ve ruhunu kazandırmak
-
Hayal gücünü geliştirme
-
Dinleme becerilerini geliştirme
-
Olayları değerlendirme yeteneği kazandırma
-
Farklılıklara saygı duyma
-
Grupla karar verme, yeni çözümler üretme yeteneği geliştirme
-
Empati becerisi geliştirme olarak özetlenebilir.
Yaratıcı Drama Bireyin Kendini Tanıması ve Gerçekleştirmesini Amaçlar!
Yaratıcı dramanın nihai amacı bireyin kendini tanıması ve geçekleştirmesine yardımcı olmaktır. Yaratıcı drama etkinliklerinde çocuklar ve yetişkinler, hangi yaş grubundan olursa olsun, birbirlerini kabul etmeyi, değerlendirmeyi ve motive etmeyi de öğrenirler. Birey, kabul edildiğini ve saygı duyulduğunu hissettiğinde hem kendine hem de hayata karşı olumlu düşünceler geliştirir.
Yaratıcı drama amaçları herkes için farklı şekillenir. Kişinin ihtiyaçları ve beklentileri yaratıcı drama etkinliklerinden aldığı faydayı bireyselleştirecektir. Genel olarak baktığımızda yaratıcı dramanın amaçları aslında yaratıcı drama ile elde edilecek yararları kapsamaktadır ve her birey için gereklidir.
[widget-172]